A hétvége legjobb felvonulása

Furcsa maskarák, jó zenék, táncoló férfiak és nők, és nem utolsósorban remek hangulat. Felvonultunk, és jól éreztük magunkat.

Július eleje minden évben tartogat számunkra egy remek, kimondottan gyermek- és gyermeklelkű férfibarát programot. Ahol furcsa maskarába öltözött urak és hölgyek között elvegyülve vonulunk vidáman, ahol az egymásnak feszülők látványos koreográfiában szórakoztatják a népet. Ahol a lábpörgető autentikus zenékre együtt táncolt kicsi és nagy, a beöltözött és a hétköznapi, és ahol pont annyi politika volt, mint Pumped Gaboban a testzsírszázalék.
 
Egy szóval: az idei Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok ismét nagyot ütött. Több száz lovag, hagyományőrző, kézműves, zenész játszott, harcolt, vonult, zenélt, s szórakoztatta a királyt és a pórnépet.
 
 
Amely aztán szépen meg is töltötte a királyi várost. Pedig hírverést sem nagyon kap, a média szorgalmas munkásai sem tapossák egymást halálra, nem látni diktafonnal, kamerával rohangáló ideges újságírót, nincs percről percre tudósítás sem. Persze a hírértéke is kevés, más már a lépték.
 
Talán jobb is. Ettől még a cseh, szerb, a szlovén, a lengyel és a magyar lovagok harca, az olasz zászlósok, a magyar íjászok játéka, és persze a visegrádi dobosok, a Hollóének Hungarica, a Susato régizene együttes, vagy a cseh Remdih zenéje azokat is megmozgatta, akik túl voltak már a nagyon-nagyon sokadik - és engedjék meg a reklámot - Présben kapható 
200, azaz kétszáz forintos viceházmesteren is.
 
így amikor a Főnixmadárként számos alkalommal újjászülető egyszeri tudósító konstatálja, hajnali egy van, de még mindig húzzák a zenészek, rájön, bizony, július elején mindenkinek Visegrádra kell menni. 
 
Éljen a király!
 
Fotó: Bodnár Boglárka/MTI