A japán kormányfő Trumpot dicsérte

Abe Sindzó japán kormányfő megbízható vezetőnek tartja a múlt héten megválasztott amerikai elnököt.

A miniszterelnök azt követően nyilatkozott így, hogy csütörtökön délután mintegy másfél órás megbeszélést folytatott a leendő elnökkel a New York-i Trump-toronyban.

A megbeszélést japán kérésre tartották: Abe Peruba tart, az ázsiai-csendes-óceáni csúcsértekezletre, s útját megszakítva állt meg New Yorkban. Személyesen is találkozni akart Trumppal, hogy felmérje: az elnökválasztási kampányban hangoztatottak valóban irányváltást jelenthetnek-e az amerikai Ázsia-politikában. Az eszmecsere után Abe Sindzó nem kívánt a részletekről beszélni, mondván, hogy nem hivatalos, hanem csak informális tárgyalásról volt szó, de azt leszögezte: komoly emberként ismerte meg Donald Trumpot, akivel kialakítható kölcsönös bizalmon alapuló viszony.

"A megbeszélések bizonyossá tettek engem abban, hogy felépíthető a bizalmi viszony" - fogalmazott újságíróknak a japán kormányfő.

Donald Trumpot megbízható vezetőnek, a beszélgetést pedig "őszintének" és "meleg légkörűnek" nevezte, s leszögezte, hogy politikai szövetségek nem működhetnek bizalom nélkül. Abe Sindzó kitért arra, hogy megállapodott a megválasztott elnökkel egy újabb találkozóban is, amikor mód és idő lesz a "mélyebb és szélesebb körű" eszmecserére. Arról azonban nem szólt, hogy erre mikor kerülhet sor.

Tokióban azonban Aszó Taró pénzügyminiszter újságíróknak arról beszélt, hogy Japán szeretné még a januári elnöki beiktatás előtt megtartani a következő eszmecserét, jelezve ezzel, hogy az ország számára életfontosságú az Egyesült Államokhoz fűződő viszony.