A Jobb Szektor továbbra is bojkott alatt tartja a Krímet

Hihetetlen, hogy így néz ki egy európai ország a XXI. században.

A szervezet közleményében tudatta, hogy az éjjel "Dmitro Firtas ukrán oligarcha Titan nevű üzeméből induló" egyik vezetéket a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) munkatársainak segítségével megpróbálták visszakapcsolni, hivatkozva a Krím blokádjában részt vevő egyik csoport és Petro Porosenko ukrán elnök közt létrejött megállapodásra.

Előző nap Refat Csubarov, a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testülete, a medzslisz elnöke bejelentette, hogy az államfővel folytatott megbeszélésen a blokád résztvevői beleegyeztek a Krímbe irányuló négy ukrán vezeték közül egynek, a 220 kilowattos "Kahovka-Titannak" a visszakapcsolásába. A megrongált vezetéket egy hete javították meg az Ukrenergo állami villamosenergia-szolgáltató vállalat szakemberei, de nem kapcsolták be a kijevi vezetés és a blokád aktivistái közötti megállapodásra várva. Volodimir Demcsisin ukrán energetikai miniszter a múlt héten elmondta, hogy ez az egy vezeték csupán a krími szükségletek mintegy 20 százalékát fedezné.

A Jobboldali Szektorhoz csatlakoztak az Ajdar önkéntesei is a vezeték visszakapcsolásának megakadályozásában. A PSZ közleményében kijelentette, hogy sok más szervezet aktivistáit is váratlanul érte a medzslisz képviselőinek beleegyezése a Krím áramellátásának visszaállításába. "Érthetetlen számunkra az ukrán vezetés és a blokád egyes szervezőinek az ellenséggel való gazdasági együttműködéssel és kereskedelemmel kapcsolatos álláspontja" - fejtette ki a dokumentumban a Jobboldali Szektor. A szervezet leszögezte, hogy az efféle cselekményeket az állami érdekek elárulásának tekinti, ami szerinte "háborús körülmények között különösen súlyos bűncselekmény".

A PSZ leszögezte, hogy ha visszaállítják a Krím energiaellátását, aktivistáik nem vesznek részt tovább az Oroszország által önkényesen elfoglalt félsziget blokádjában.

A krími tatárok, a Jobboldali Szektor és más ukrajnai szervezetek önkéntesei szeptemberben zárták le a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető közutakat, hogy megakadályozzák az áruszállítást. Az aktivisták azóta sem engednek be egyetlen kamiont sem a félszigetre. Az ukrán kormány november 23-án hivatalosan is elrendelte a Krímbe irányuló áruszállítás átmeneti tilalmát közúton, vasúton és tengeren egyaránt.

A félsziget Ukrajna felőli áramellátása november 21. óta szünetel. A szolgáltatás azért állt le, mert ismeretlenek robbantással megrongálták a vezetékeket.