A Jobb Szektornak írt kamu levéllel járatnák le a Jobbikot

A hamis dokumentum szerint Szávay István, a párt alelnöke találkozóra hívja a soviniszta szervezet vezetőit, ahol majd jól megállapodnak arról, hogyan kapjuk vissza Kárpátalját. 

 
 
Moldova Györgynek úgy általában nagyon kevés dologban van igaza, de az sajnos egy tökéletes meglátása, hogy 
a magyar ember nagyon szeret hinni, ennél egy dolgot szeret jobban: csalódni. 
60-as IQ felett elég könnyen belátható, hogy egy magyar nacionalista párt és egy ultrasoviniszta csoport aligha fognak pár üveg Nemiroff felett összeborulni, sőt egyből át is rajzolgatni a térképet. Szávay "levelének" mégis sokan bedőltek, és ahogyan lenni szokott, már osztották is a Facebookon a naaaagy leleplezést.
 
A neten terjedő hoax az ukraina.ru hírportálról indult igazán hódító útjára. Az első blikkre is abszurd sztori szerint Szávay István, a Jobbik alelnöke levelet írt a Jobb Szektor kárpátaljai vezetőjének, amelyben együttműködési javaslattal állt elő. A politikus hétfőn megosztott Facebook-bejegyzésében leszögezte: sem ő, sem pártja más vezetője nem írt soha semmilyen levelet a „magyargyűlölő” ukrán pártnak, a dokumentum "közönséges hamisítvány". 
 
Az angolul megfogalmazott levél hamisítvány, célja kizárólag a Jobbik kompromittálása, lejáratása – hangsúlyozza Szávay. Hozzáteszi: "a külhoni nemzeti közösségek érdekeinek védelmében bárkivel hajlandóak vagyunk együttműködni, aki tiszteletben tartja a nemzeti közösségek jogait, és amennyiben az együttműködéstől valóban előrelépés remélhető."
 A nyíltan magyargyűlölő Jobb Szektortól azonban nyilvánvaló, hogy semmilyen pozitívumot nem várhatunk.
A politikus emlékeztet rá, hogy az elmúlt években a Jobbikot "a szintén magyarellenes Szvobodával próbálták bizonyos kárpátaljai körök folyamatosan és minden erejükkel összemosni". 
 
Nyilvánvaló, hogy ez az újabb durva hazugság, amit immár személyes aláírásom meghamisításával is megtoldanak, ugyanazoknak járhat érdekében
 
 - véli Szávay. 
 
A Jobbik alelnöke közzétette a hamis levél fordítását is. Íme, gyönyörködjön benne Ön is!
 
Alexander Sachko
Jobb Szektor
Kárpátaljai elnök
 
Tisztelt Sachko Úr!
 
A Jobbik Magyarországért Mozgalom részéről üdvözöljük az ukrán nacionalista erők együttműködésünk helyreállítására vonatkozó kérését. Mi rendíthetetlenül egyetértünk önökkel azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi ukrán hatóságok nem alkalmasak az ukrán és a magyar nép érdekeinek védelmére.
 
Egyetértünk önökkel abban is, hogy amíg Ukrajna olyan területeket is birtokol, melyeken a domináns ukrántól kultúrájukban és mentalitásukban eltérő népek laknak, nem lehetséges egy homogén nemzetállam létrehozása. Nekünk fáj a szívünk Kárpátaljáért, miközben önökre e régió súlyos tehertételként nehezül. Ne legyen kétsége afelől, hogy az önök nemes kezdeményezései visszhangra találnak majd a kárpátaljai magyar emberek és Ukrajna igaz hazafijainak szívében egyaránt, hisz ők értik, hogy a szebb európai jövőhöz vezető útnak a szovjet múlt sötét örökségének eltüntetésével kell kezdődnie.
 
Hisszük, hogy az első lépésnek közös célunk eléréséhez egy olyan részletes tervezet kimunkálásának kell lennie, amely Kárpátaljának szélesebb körű jogi, kulturális és politikai autonómiát biztosít, erről pedig párbeszédet kell folytatnunk. Ezért június 27-re találkozóra hívjuk önöket az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőivel Budapestre, amelyen kidolgozhatjuk együttműködésünk kiindulópontjait.
 
Budapest, 2015. május 20.”
 

Ezt így, hogy?

A hamis levelet közlő ukraina.ru cikkírója, Alekszej Konovalov megjegyzi, hogy az ukrán radikálisoknak a kinyilatkozásaik ellenére sem célszerű a jelenlegi ukrajnai határok megőrzése, mert vannak területek, mint a Donyeck-medence, amelyiket sohasem sikerülne homogénné tenni, ezért inkább az elszakadásukban érdekeltek. A szerző úgy véli, hasonlóan problémás terület a soknemzetiségű Kárpátalja is, ezért a szélsőségesen jobboldali erőknek akár érdekük is lehet, hogy Kárpátalja nagy része, különösen a magyarok által sűrűn lakott határ menti részek inkább kerüljenek vissza Magyarországhoz. Ebben pedig kész a Jobbikkal kooperálni, amelyik a cikkíró feltevése szerint, ha visszaszerezné Kárpátalját az anyaországnak, azzal hatalmas lépést tenne az összes magyar nemzeti érzelmű szavazó meghódítása tekintetében.
 
Konovalov szép példáját adja az "ami logikusnak tűnik, az igaz" sok évezredes múltra visszatekintő logikai botlásának. Ha az ukrán soviniszták pragmatikusan gondolkodnának, akkor valóban megfordulhatna a fejükben, hogy az entikailag homogén "egy és oszthatatlan Ukrajnát" sokkal könnyebb a nemzetiségek lakta területek elengedésével megvalósítani, mint a kisebbségek erőszakos beolvasztásával, vagy elűzésével. Csakhogy 
éppen azért soviniszták, mert kretének, tehát soha nem gondolkodnak pragmatikusan.
Hogy ez mennyire így van, arra jó példa a Jobb Szektor kárpátaljai leányvállalataként jegyzett Karpatszka Szics áprilisi akciója is, amikor "erőszak alkalmazásával történő megsemmisítéssel" fenyegették meg a Jobbik és a HVIM helyi aktivistáit. Aki ezek után képes komolyan venni, hogy a Jobbik alelnöke haverkodó levelet ír azoknak, akik a helyi tagjaikra vadásznak - nos, az semmivel sem kisebb kretén, mint az ukrán soviniszták.
 
Hogy akkor mégis miért "vette komolyan" ezt a nyilvánvaló baromságot egy orosz domain alatt működő ukrán hírportál? Talán sosem derül ki. Ám az biztos, hogy nemcsak a Jobbiknak vannak ellenségei, de a Jobb Szektornak is. Értelemszerűen az oroszok nem rajonganak értük, de a jelenlegi kijevi hatalom, és számos más rivális soviniszta csoport is örülne, ha az orruk alá lehetne dörgölni, hogy "ősi ukrán területek" átadásáról alkudoznak.