A Jobbik a felvidéki magyarok jogait kéri számon a szlovák uniós elnökségen

Szávay István a problémás kérdések közé sorolta a kisiskolák fenyegetését, a kettős állampolgárság tiltását, a nyelv- és a zászlótörvényt.

A szlovák EU-elnökség európai parlamenti vitájára reagálva a jobbikos politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy bár egy fideszes, két DK-s és egy MSZP-s képviselő is felszólalt, egyedül Morvai Krisztina tartotta fontosnak a felvidéki magyarok melletti kiállást. Szávay István kijelentette: miközben Fico Straßburgban a nacionalizmus és a populizmus elleni harcot nevezte meg a szlovák EU-elnökség egyik prioritásának, ezt a küzdelmet máris elkezdheti a saját kormánykoalícióján belül.

Robert Fico arról is beszélt: az EU-elnökség szándéka, hogy önvizsgálat induljon arról, mit akar az Unió, és mit kell nyújtania a közvéleménynek.

„Reméljük, hogy ez az önvizsgálat a kisebbségben élő közösségek rendezetlen helyzetére is ki fog terjedni, hiszen az Európai Unió nélkülük nem lehet sikeres.”

- tette hozzá Szávay. Szerinte a Most-Híd párt sem magyar érdeket képvisel.

A Jobbik országgyűlési képviselője szóvá tette azt is: az elmúlt évtizedek magyar kormányainak súlyos mulasztása is vastagon benne van abban a tarthatatlan helyzetben, hogy az EU bürokratái teljesen érzéketlenek Közép-Európa nemzetiségi problémái iránt.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ugyanis a vita során Szlovákia magyar-kérdésben és a nemzetiségi jogok tekintetében elért fejlődését dicsérte, miközben egyetlen szót sem ejtett azokról az ügyekről, melyek mindennél világosabban bizonyítják azt, hogy Szlovákia ma is másodrendű állampolgárokként kezeli a felvidéki magyarságot – emlékeztetett a jobbikos képviselő. A kritikus kérdések közé sorolta a kisiskolák fenyegetését, a kettős állampolgárság tiltását, a nyelv- és a zászlótörvényt.

A jobbikos képviselő jelezte: támogatja a bevándorlással kapcsolatos közép-európai együttműködést, azonban elfogadhatatlannak tartja, ha a kormány ennek "oltárán feláldozza a felvidéki magyarok érdekeit".

A Jobbik azt várja a kormánytól, hogy helyezzen nyomást Szlovákiára a rendezetlen nemzetségi kérdésekben és hívja fel az unió figyelmét arra, hogy a soros elnöki tisztséget átvevő ország nem biztosít alapvető jogokat – hangsúlyozta Szávay István.