A Jobbik emelné a doktoranduszok ösztöndíját

A doktorképzés az egész nemzet jövőjére hatással lehet, az ösztöndíjak emelése segítene a hallgatókon.

A nemzeti párt úgy gondolja, hogy a doktoranduszok komoly potenciált jelentenek a kutatási-fejlesztési, valamint az innovációs ágazatokban is. Magyarországnak nem összeszerelő üzemnek kell lennie, ehhez pedig a fejlesztési ágak előtérbe helyezése kulcsfontosságú. Másrészől a doktorképzés a főiskolák, egyetemek oktatói utánpótlását is jelenti.

Farkas Gergely - a Jobbik országgyűlési képviselője, valamint az Ifjúsági Tagozat elnöke - szerint mindenképp szükség van az ösztöndíj mértékének emelésére a PhD képzésben részt vevő hallgatók számára. Egy háttértanulmány is alátámasztja, hogy a jelenlegi havi 100 ezer forint helyett, minimum 150 ezer forintos összegre lenne szüksége egy ilyen tanulmányokat végző fiatalnak. A képviselő hangsúlyozza, hogy természetesen még ez az összeg sem versenyképes a vállalati szféra béreivel szemben, melynek köszönhetően sokan kilépnek menet közben a képzésből.

Az ország egyik súlyos problémáját jelentő elvándorlást is mérsékelni lehetne a támogatások emelésével, a nemzet jövője szempontjából meghatározó a fiatal értelmiség itthon tartása.