A Jobbik feljelenti az '56-ot gyalázó MSZP-s Havas Szófiát

Szávay szerint egy ilyen "bolsevik nő" nem maradhat a közéletben.

Mint arról beszámoltunk, Havas Szófia, az MSZP Egészségügyi és Szociális Tagozatának elnöke az orosz állami televízióban azt állította, hogy volt nácikból álló, CIA által kiképzett diverzáns egységek robbantották ki a forradalmat, amelynek során antiszemita pogromok zajlottak.

A botrányos kijelentést követően az MSZP úgy nyilatkozott, nem értenek egyet Havas Szófia véleményével, de nem terveznek szankcionálni a történteket.

Nem értenek egyet Havassal, de megértik őt elvtársai

Tegnap országos botrány kerekedett belőle, hogy az MSZP Egészségügyi és Szociális Tagozatának elnöke, Havas Szófia az orosz állami televízióban azt állította, hogy volt nácikból álló, CIA által kiképzett diverzáns egységek robbantották ki a forradalmat, amelynek során antiszemita pogromok zajlottak.

Az üggyel kapcsolatban tartott Kossuth téri sajtótájékoztatóján Szávay István jobbikos politikus azt mondta: 1956 emlékét az elmúlt hétvége során meggyalázták a XX. századi pártok:

Mind az MSZP, mind a Fidesz visszahozta a magyar közéletbe az '50-es évek szellemiségét: a kormánypártok megtették ezt hazugságspirálba és időutazásba keveredett médiájukon keresztül; a Magyar Szocialista Párt pedig politikai nyilatkozataival és állásfoglalásaival tette mindezt.

Szávay szerint az MSZP a mai napig nem számolt el múltjával, és nem tette egyértelművé hogy mit gondol 1956-ról. Bírálta, hogy a pártban a mai napig olyan emberek lehetnek vezető tisztségben, akik annak idején a pártállam elnyomó gépezetét működtették.

A Jobbik képviselője emlékeztetett Barabás Jánosra, akit nemrég az MSZP választmányi elnökhelyettesének neveztek ki, holott ő volt a rendszerváltás előtt az MSZMP Központi Bizottságának utolsó titkára. De emlékezetes, hogy Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő is azzal "tisztelte meg" október 23-át, hogy azt írta: "Nem hiszem, hogy nemzeti ünnepnek kell tekintenünk egy olyan dátumot, ami roppant mód megosztja az embereket."

Diktatúrát működtető kommunistát neveztek ki magas pozícióba az MSZP-ben

Bizony, az MSZP 2016-ban, miközben reggeli cigikávé utáni rutinként félti a demokráciát, képes volt Barabás Jánost kinevezni választmányi elnökhelyettesnek a múlt hét végén. Azt a Barabás Jánost, aki a rendszerváltás előtt az MSZMP Központi Bizottságának utolsó titkára volt.

Szávay István felszólította Molnár Gyula MSZP-elnököt: tegye világossá, mit gondol az MSZP 1956-ról: forradalom vagy ellenforradalom volt, és a Himnuszt, vagy az Internacionálét éneklik-e szívesebben.

A Jobbik ezen túl felháborítónak tartja, hogy az orosz állami tévében ilyen hazugságok hangozhatnak el '56-ról, ezért a párt nevében üdvözölték a Külügyminisztérium "gyors és határozott lépését", miszerint behívatták a budapesti orosz nagykövetet.

Szávay közölte: a Jobbik nevében feljelentést tesz Havas Szófiával szemben a Btk. 333.§ alapján, ami kimondja,

Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A legnagyobb ellenzéki párt képviselője szerint ezt Havas Szófia kimerítette azzal, hogy az '56 utáni megtorlást igazolni próbálta, ezért az MSZP-nek sürgősen ki kell zárnia őt soraiból - igaz, ezt már 2007-ben sem tették meg, amikor ugyan ezt művelte Havas. A politikus szerint

tűrhetetlen, hogy a rendszerváltás után 26 évvel egy ilyen bolsevik nő a magyar közéletnek a része lehet.

Szávay szerint az, hogy Havas ilyeneket nyilatkozhat, a rendszerváltás kisiklatottságát, az elmúlt 26 év "minden nyomorúságát", és az eddigi kormányok felelősségét jelentik.