A Jobbik meghekkeli az állami energetikai cégek szerződéseinek titkosítását

Nem tetszik a kormánynak, hogy kiderült: a Magyar Villamos Művek 300 millió forintos arculatváltásából bőven jutott a habonyista sajtóbirodalomnak is.

Szombati budapesti sajtótájékoztatóján Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta: a következő napokban több mint félszáz adatigénylő levelet fognak kiküldeni.

"Ez egy látványos formája annak, hogy tiltakozásunkat fejezzük ki az ellen, hogy egy újabb területen vonják meg az állampolgári jogokat"

- jelentette ki Kepli Lajos. A képviselő szerint a kormány azt szeretné elérni, hogy az állampolgárok ne láthassanak rá, hogy a köztulajdonú cégeknél a közpénzeket mire költik el, „hová tűnik el a pénz”.

A Jobbik a bekért szerződéseket meg fogja vizsgálni, és minden egyes bűncselekmény-gyanús ügynél feljelentést fog tenni – mondta a képviselő.

Kepli Lajos azt is hozzátette: nem titok, hogy elsősorban a Magyar Villamos Művekre (MVM) van kihegyezve az adatkikérő akciójuk, mivel a napokban kiderült, hogy 300 millió forintba kerül a társaság arculatváltása, ebből a pénzből pedig bőven csordogál a Habony Árpádhoz köthető, kormányközeli sajtónak is.

A jobbikos országgyűlési képviselő szerint még jó néhány MVM-hez hasonló cég lehet, ahol korrupciós-gyanús módon folynak el a közpénzek. Kepli Lajos kijelentette: a nyilvánosság erejével fogják felhívni az emberek figyelmét, mivel a kormány pont a nyilvánosságot akarja elkerülni a titkosítással.

A 2017. évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat szerint a köztulajdonban álló állami vállalatokra vonatkozó rész kiegészül azzal, hogy „központi pénzügyi vagy külügyi érdekből” a „vagyonkezelési feladathoz kapcsolódó szerződések” titkosíthatóak lennének. A törvényjavaslat indoklása szerint, erre azért lehet szükség, mert az egyes nyilvánosságra kerülő adatok „piaci érdeksérelmet okozhatnak” a vállalatnak és a nemzetgazdaságnak, más cégeket pedig „indokolatlan előnyhöz” juttatna. A javaslat érinti többek között a villamosenergia-termeléssel, elosztással és kereskedelemmel, a földgázkereskedelemmel, elosztással, illetve tárolással foglalkozó vállalatokat, továbbá az átviteli rendszerirányítási, távhőtermelési cégeket is.