A Jobbik tiltakozik a tisztességtelenség legalizálása ellen

A deviza alapú gépjármű- és személyi hitelek kapcsán kiderült, hogy a kormányzat lényegében piaci árfolyamon forintosítaná a konstrukciókat.

Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A Jobbik szerint mindezzel tulajdonképpen a duplájára drágult hiteleket rögzítené a kormány, ráadásul oly módon, hogy az emellé minimális mérték kedvezményt csak felerészben állnák az érintett bankok, a másik felét az állam pótolná ki.

Ezzel elmondásuk szerint az autó- és személyi hitelesek ugyanúgy járnának, mint a korábban forintosított lakáshitelesek, s ezzel a Jobbik egyet is ért: az ő kifosztásukat is legalizálnák. Mivel több mint kétszázezer szerződésről és a mögöttük álló családtagokról van szó, a Jobbik visszautasítja, hogy a kormány a minimális engedmény biztosítása ellenében a pénzintézetek összes további indokolatlan pénzelvonását törvényesíti, s bebetonozza az érintett polgárok kisemmizését. Felháborító továbbá, hogy a lezárt hitelekre nem vonatkoznak teljes körű engedmények, pedig a lopás akkor is lopás, ha már múlt idejű. A Jobbik tehát a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása által a károsultak utolsó elvett forintját is vissza kívánja juttatni – ezzel szemben minden kormányzati „megoldás” csonka és álságos

- áll Z. Kárpát Dániel pénteki közleményében.