A Jobbik tiltakozik az autósokat ért újabb sarc ellen

A párt szerint a kimentési jog, az utólagos bemutatási jog és a türelmi idő megszüntetése újabb sarcot és megszorítást jelent a budapesti autósok számára.

Mint ismert, február 17-i döntésével arról határozott a Fővárosi Közgyűlés, hogy megszünteti a parkolás során a türelmi időt, vagyis azt az öt percet, amíg az autósok megvásárolhatják a parkolójegyet, ezzel együtt pedig a parkolójegy utólagos bemutatásának lehetőségét is elvették - mondta Tokody Marcell vasárnapi sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett: a fideszes javaslatot az MSZP is megszavazta. "Mielőtt nagyon protestálnának a szocialisták, először egy önvizsgálatot majd tartsanak" - mondta.
[fb_pages_codes:budapest]
Jól látszik, hogy megszorítás, szűkítés esetén az MSZP és a Fidesz megint csak egy platformon van - húzta alá Tokody, aki szerint egész egyszerűen nem igaz Tarlós István érvelése, miszerint a Kúria kötötte meg a főváros kezét ebben az ügyben. A jobbik képviselőjének értelmezése szerint a Kúria határozata az ötperces türelmi időről egyáltalán nem szól, kizárólag a parkolójegy utólag bemutatásának gyakorlatáról. Ezzel kapcsolatban is csupán az ötnapos jogvesztő határidőt nehezményezik - folytatta, ami esetében nincs helye kimentésnek, vagyis a határidő jogvesztő, akkor is, ha az ember nem is értesült arról, hogy őt megbüntették.

ghj

Fotó: Béli Balázs

Az eddigi gyakorlat szerint az autósoknak volt kimentési lehetősége: abban az esetben, ha nem tudta, hogy megbüntették - lefújta a szél a "mikulás csomagot" a szélvédőről, vagy akadályoztatása miatt nem tudta bizonyítani azt, hogy neki volt érvényes parkolójegye - hívta fel a korábbi gyakorlatra a figyelmet.

Tudni kell, hogy a parkolójegy kapcsán volt már korábban ombudsmani vizsgálat, ami megállapította, hogy rossz ez a gyakorlat, amit a jelen pillanatban alkalmaznak, hiszen a bírságolástól számították a határidőket, így például a pótdíj 40-szeresére emelkedését is. Emlékeztetett: a Jobbik tavaly májusban nyújtott be egy törvényjavaslatot, amelyben azt céloztuk, hogy a hivatalos postai értesítőtől számítson ez a határidő. Ezt akkor a Fidesz leszavazta, később aztán benyújtották ők maguk, ilyen módon megvalósult a törvényesség.

Várjuk, hogy Tarlós István revideálja álláspontját, és legyen egy olyan megoldás, amely a budapesti autósok érdekét szolgálja, amely igazságos és méltányos.

Kérdésre válaszolva elmondta, amennyiben ez nem történik meg, akkor a Jobbik maga fogja benyújtani a módosító javaslatát, hogy legyen kimentési jog, ismét éljen az utólagos bemutatási jog és legyen türelmi idő. A Jobbik a törvényesség, az igazságosság és a méltányosság pártján áll - mondta Tokody Marcell.