A Jobbik véget vetne az oligarchák korszakának

A társasági adózásban bevezetendő növekedési adóhitel lehetővé tenné, hogy azok a vállalkozások, amelyek egyik évről a másikra ötszörösére növelik adózás előtti eredményüket, elhalasszák az adó megfizetését, így több forrásuk maradna tevékenységük bővítésére.

„Nem először fordul elő az Orbán-kormány történelmében az, hogy megpróbálja haveri körök igényei szerint alakítani az adózás feltételeit, olyan körülményeket teremtve, amelyek az egyes szereplőket jelentős versenyelőnyhöz juttatják másokkal szemben, amikor egyes szereplők mindent visznek, másoknak semmi nem marad” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke. Példaként hozta az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermékek jövedéki adóját.

Volner János rámutatott: „a kormányfő közvetlen közelébe tartozó üzletemberek, akik elsősorban az állammal kötött gyümölcsöző gazdasági szerződéseikből szerzik a százmillióikat, milliárdjaikat, olyan adókedvezményhez jutnak, amelyek a sokszor a túlélésükért küzdő kisebb vállalkozások számára nem állnak rendelkezésre”. A Jobbik politikusa hozzátette: „az olyan emberek, mint Garancsi István, jelentős adókedvezményt kapnak, miközben a kisvállalkozások számára a magyar adórendszer megfizethetetlen terheket jelent”.

(Korábban az Átlátszó írt arról, hogy a Mobil Adat Kft.-be tavaly augusztus végén vásárolta be magát Orbán Viktor bizalmasa, Garancsi István, aki ekkor lett többségi tulajdonos. A NAV-os pénztárgépekbe SIM-kártyát szállító cég 2013-ban 89 milliós forgalmat generált, majd 2014-ben már 1,5 milliárd forintot. A nyereség szintén emelkedett, a 2013-as 1,3 millió forintról 226 millió forintra. A tulajdonosok osztalékként 220 millió forintot vettek fel. Garancsinak ebből 198 millió forint jutott. A társaság 2013-ban nulla forint osztalékot fizetett.)

A Jobbik ellenzi ezt az adózási gyakorlatot, kormányra kerülése esetén a párt mindent el fog követni annak érdekében, hogy ezt a tendenciát megváltoztassa, „véget vessen a kormányfőhöz kötődő oligarchák korszakának, és eljöhessen végre ezeknek az embereknek az elszámoltatása”.

A növekedési adóhitelt már az idei év után fizetendő közteher kapcsán is igényelhetik a cégek, ha az Országgyűlés a következő hetekben megszavazza a 2016-os adócsomagot.