A képviselőház republikánus elnöke ismét ekézi Trumpot

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke nehezen ugyan, de több hétig tartó vonakodás után támogatásáról biztosította Donald Trumpot, a republikánusok várható elnökjelöltjét, azóta azonban folyamatosan bírálja.

Kedden, a kaliforniai előválasztások napján ismét kritikával élt: két napon belül másodszor fejtette ki, hogy Trumpnak az egyik szövetségi bíró etnikai hovatartozására, mexikói felmenőire vonatkozó kijelentései "elfogadhatatlanok" és "rasszisták".

Donald Trump a múlt héten beszélt arról, hogy a Trump Egyetemen történtek miatti pereket felügyelő Gonzalo Curiel bíró részrehajló vele szemben, mert mexikói származású.

A bíró egyébként amerikai, Indiana államban született és a felmenői mexikóiak. Kijelentésével Trump a republikánus vezető politikusok egész sorának haragját és bírálatát vonta magára.

Maga Paul Ryan is bírálta már őt ezért, kedden azonban Washingtonban, egy szegénység-ellenes republikánus program bejelentésének rendezvényén megismételte bírálatát.

"Azt állítani, hogy valaki az etnikai hovatartozása miatt nem végzi jól a munkáját, nem más, mint színtiszta rasszista kommentár, ezt abszolút el kell utasítani, ez abszolút elfogadhatatlan"

- fogalmazott a wisconsini politikus.

Majd hozzátette:

"ha rossz, téves kijelentést teszünk, akkor a felnőtthöz méltó és felelősségteljes viselkedés az, ha elismerjük tévedésünket".

Ryan azonban bírálata ellenére is kitartott amellett, hogy Amerikának nem Hillary Clinton a jó elnökjelölt, hanem Donald Trump, mert ő az, aki törvényekben is megvalósítaná a republikánus politika programját.