A kormány 70 ezer hektár állami földet játszhat át a külföldieknek

70 ezer hektár állami földet szerehetnek meg külföldiek a Fidesz földtörvényének köszönhetően, teljesen legális módon.

A Jobbik politikusa szerint ezzel ismét lelepleződött a Fidesz hazugsággyára, hiszen korábban azt kommunikálták, hogy csak a helyben élő családi gazdák juthatnak majd hozzá az állami földekhez.

Ezzel szemben már a kormány is elismeri, hogy külföldiek is ringbe szállhatnak ezekért a földekért.

Magyar Zoltán emlékeztetett: Győrfi Balázs az Agrárkamara elnöke egy olyan földforgalmi törvényt módosító javaslatot nyújtott be, ami lehetővé tenné az állami földeket megszerzők számára, hogy időről-időre felülbírálják a bérleti díj mértékét. A politikus szerint ezzel a Fidesz, egy

„bandaháborút emelt a jogalkotás részévé”

a kegyvesztett oligarchák helyére újakat szeretnének ültetni, amihez a pártja biztosan nem fog asszisztálni.

A Jobbik továbbra is határozottan tiltakozik az állami földek eladása ellen, továbbra is azt vallják, hogy ennek a 380 ezer hektár földnek az államnál van a helye, és helyben élő családi gazdálkodóknak kellene ezeket bérbe adni – hangsúlyozta Magyar Zoltán. Hozzátette: a Jobbik akkor hajlandó Győrfi Balázs módosító indítványát támogatni, ha a Fidesz elfogadja Ángyán Józsefnek, a földtörvényhez benyújtott korábbi módosító javallatait. Ezek bírtok maximumot írnának elő és bevezetnék a családi összeszámíthatóság intézményét is, így a Fidesz közeli spekulánsok nem tudnák megszerezni az állami földeket.

Sallai R. Benedek az LMP országgyűlési képviselője elmondta: pártja, akár csak a Jobbik partner abban, hogy lebontásra kerüljenek a nagygazdaságok, és átadják helyüket a kis- és közepes családi gazdaságoknak.  Az LMP csak abban az estben tud partner lenni, ha elfogadják a Jobbik által korábban kezdeményezett, ezt a célt szolgáló úgynevezett, üzemszabályozási törvényt.

Az LMP politikusa emlékeztetett: korábban jelentős foglalkoztatónak számító állami gazdaságok privatizációja után nevetségesen alacsony haszonbérleti díjakat állapítottak meg, ahhoz azonban nem kívánnak asszisztálni, hogy

"Simicskát kiszedjék, és betegyék helyette Mészáros Lőrincet"

- jelentette ki. Ezzel álláspontja szerint sok milliárdos kár érte az államot.

Sallai R. Benedek egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására is javaslatot tett annak feltárására, "kik, hogyan lopták szét az állami gazdaságokat". Mint mondta, a Jobbikkal közösen az a céljuk, hogy a nyilvánosság elé tárják az elmúlt 25 év visszaéléseit.