A kormány asszisztálása mellett nyírják ki a magyar tejtermelőket

Nem segélyt kérnek, hanem tisztességes felvásárlási árakat.

A menet a Margit-híd pesti hídfőjétől indult, és egy perc gyászszünet erejéig megálltak az Országház épületénél is.

A lapunknak nyilatkozó gazdák továbbra sem értik, ha az Orbán-kormány tisztában van a tejágazat speciális helyzetével, a szektor egyes szereplőire jellemző áfacsalásokkal, akkor vajon miért nem lép a tisztességes, magyar munkahelyeket teremtő gazdák érdekében.

Meghökkentette őket az is, hogy csak a friss tej áfáját csökkentette a kormány, miközben az áfacsalás elsősorban az UHT-termékek esetében történik, másrészt a korábbi egyeztetéseken arról volt szó, hogy minden tejtermék áfatartalmát csökkentik 5 százalékra.

Elmondták, hogy tartalékuk már nincs, és ha nem történik érdemi változás, el fog tűnni a magyar tej a polcokról, és akkor csak az import marad.

László Róbert, a Tej Terméktanács elnökségi tagja már a Miniszterelnökség épülete előtt beszélt arról, hogy óriási felelősség nyomja a vállukat, miközben az elmúlt hónapok szomorúsággal és kudarccal volt tele.

Elmondta, hogy nem tudják tovább folytatni a feladatukat, hogy ellássák a magyar embereket tejtermékekkel, ha a 110 forint/liter áron előállított tejet csupán 60 forint/liter áron tudják értékesíteni.

Ha fontos a magyar kormánynak, hogy hazánkban legyen nyerstej-termelés, akkor csökkentenie kell az áfatartalmat, és meg kell állítania az importdömpinget.

Különben nem lesz többé magyar tej, és ihatjuk a külföldit.

Hegedűs Imre, egy másik elnökségi tag arra emlékeztetett, hogy 150-200 ezer új munkahelyet lehetne teremteni, ha a magyar lakosság által elfogyasztott tejet, zöldséget, húsokat a hazai mezőgazdaság állítaná elő.

Ez pedig az egész ország számára fontos, hiszen jelenleg ennyi munkahelyet szorít ki hazánkban az, hogy külföldi cikkekkel vannak tele a boltok.

Istvánfalvi Miklós, a Terméktanács társelnöke a jogszabályok szigorítása mellett foglalt állást, mint mondta, nem látott olyan raktárakat, amiket lezártak volna az adóhatóság emberei. Minden ugyanúgy zajlik az áfacsalás kapcsán a tejágazatban, mint eddig.

Azaz kormányzati asszisztálás mellett lehetetlenítik el a magyar tejtermelőket.