A kormány feleslegesnek véli a földrajz oktatását az iskolákban?

A szakgimnáziumokban csak azokat a természettudományi tárgyakat tanítanák, amelyre az adott szakmához közvetlenül szükség van. A Magyar Földrajzi Társaság tiltakozik.

A lap azt írja, hogy kizárná a kormány a földrajzoktatást a középiskolák egy részéből. A szakma tiltakozik és aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Az úgynevezett szakgimnáziumokba járó diákok a jövőben csak a leendő szakmájukhoz közvetlenül szükséges természettudományi tárgyat tanulnák – vázolta fel Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztalnál még márciusban a kormányzati tervet.

Szilassi Péter docens, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja a Népszabadságnak azt mondta: erről nem volt semmilyen szakmai egyeztetés, és nagyon durva támadásnak értékelik a tudományuk ellen.

Az általános műveltséghez a földrajz is hozzátartozik. Minimálisan elvárható lenne, hogy egy érettségizett el tudja helyezni a világtérképen mondjuk Ausztráliát, meg ismerje legalább az európai országok fővárosait.

Persze lehet mellőzni a földrajzórákat az iskolákban. Csak akkor a többség olyan ismeretekkel fog rendelkezni, mint ez az asszony egy több mint 30 éves videón.