A kormány legfeljebb 40 milliárd forint többletforrást szán kórházfejlesztésre

Megjelent a hétfői Magyar Közlönyben az Egészséges Budapest Program előkészítéséről szóló kormányhatározat.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ bázisán megvalósuló Észak-pesti Centrum, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bázisán megvalósuló Dél-pesti Centrum, a Kelenföldön megvalósuló Dél-budai Centrum, illetve az észak-budai területeket érintő közlekedésfejlesztési beruházásokkal összefüggésben megvalósuló Észak-budai Centrum jönne létre.

A közlöny szerint a kormány megbízza az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter - az észak-pesti centrum esetében továbbá a honvédelmi miniszter – bevonásával dolgozza ki a kórházfejlesztés koncepcióját és készítse elő a megvalósítást 2017. március 31-ig. Továbbá az emberi erőforrások miniszterének és a nemzeti fejlesztési miniszternek 2017. június 30-áig a megvalósíthatósági tanulmány keretén belül meg kell vizsgálnia a fővárosi és Pest megyei egészségügyi intézményrendszer átfogó fejlesztése során várható társadalmi, gazdasági, városrendezési, közlekedési, intézmény-fenntartási, környezeti és egyéb hatásokat.

A kabinet felhívja a nemzetgazdasági miniszter és az emberi erőforrások miniszterének figyelmét, hogy a célok megvalósításának megkezdése érdekében gondoskodjanak 2017-ben legfeljebb 40 milliárd forint többletforrás rendelkezésre állásáról.

A jogszabály szerint a kormány egyetért a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb beruházásának befejezésével is, valamint a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb egyetemi fenntartásból állami fenntartásba történő átvételével, illetve azzal, hogy a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb kiemelt központi szerepet kapjon a fővárosi egészségügy fejlesztése során.

Másrészről a magyar sport versenyképességének megtartása és erősítése, a sport – mint hasznos és megtérülő társadalmi befektetés – és az azon keresztül megvalósuló egészségtudatos életmód támogatása érdekében a kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterének figyelmét, hogy a sportegészségügyi feladatok komplex ellátása, továbbá az ehhez kapcsolódó sportegészségügyi szolgáltatások színvonalának emelése és az azokhoz való hozzáférés megkönnyítése, valamint az Országos Sportegészségügyi Intézet feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében e feladatokat koordináló miniszteri biztost nevezzen ki. Ezzel együtt a kabinet egyetért azzal, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézet elhelyezésére a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb telephelyén kerüljön sor.