A kormány saját magától mentette meg Várpalotát

A nemzeti párt Környezetvédelmi kabinetjének vezetője lapunknak azután nyilatkozott, hogy a megtartotta közös sajtótájékoztatóját Galambos István, jobbikos önkormányzati képviselővel.
 
Az Orbán-kormány saját magától mentette meg Várpalotát, hiszen ha már az első pillanattól kezdve az emberek érdekeit szem előtt tartva cselekednek, akkor nem egy kommunális, háztartási hulladéktárolóba hordták volna az azbesztet – tolmácsolta megrökönyödését a Jobbik szakpolitikusa, majd hozzátette: ezt a 26 ezer tonna veszélyes hulladékot egy minden feltételnek megfelelő depóniába kell szállítani.
 
Ha józan ésszel belegondolnak a kormányhivatalnál – értetlenkedett tovább Kepli -, számolnak a lakosság, a közösség határozott és együttes kiállására.
 
Ugyanakkor, ez a kormányzati meggondolatlanság, sunnyogás jelentős közpénzkiadással is párosult. Hiszen a Partner-Depónia Kft-vel megkötött 1,3 milliárd forint értékű, érvényes szerződést kellett most egyoldalúan felbontani a Kormányhivatalnak, amely valószínűleg több száz millióval rövidíti meg teljesen feleslegesen az államkasszát.
 
A Jobbik - többek között ezért is - szeretné önmérsékletre szólítani a Fideszt, illetve a kormánytagokat, ugyanakkor az a sikerpropaganda is csúsztatás, amely szerint a kabinet érdeme lenne az azbeszt-szállítmányok leállítása. Kepli az Alfahírnek leszögezte, ez az eredmény egyértelműen a várpalotaiak, az inotaiak sikere, a kormány kénytelen volt meghajolni a népakarat előtt, amit most igyekeznek úgy beállítani, mintha ez lett volna az eredeti elképzelésük is.
Persze, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Fidesz el sem vitette volna az azbesztet a Lőrinci cementgyárból, eddig is jó volt ott (bár több ember is meghalt az azbeszt okozta rákban), pusztán az egyre fokozódó politikai és médianyomásnak volt köszönhető, hogy a kormány véget vetett a töketlenkedésnek.
Kepli Lajos álságosnak tartja a baloldali törpepártok magatartását is, akik politikai tőkét kovácsolva próbálják kihasználni a várpalotai polgármester elleni indulatokat. Talabér Márta azzal vált méltatlanná a város vezetésére, hogy a vis maior helyzet dacára sem volt képes megszakítani olaszországi szabadságát.
 
Kepli Lajos a legendás várpalotai közmeghallgatáson (Béli Balázs / Alfahír)
 
A politikus két lehetőséget vázolt fel arra, miképp lehet megakadályozni, hogy a jövőben az inotai hulladéklerakóba azbesztet szállítsanak.
1. Vissza kell vonni a Partner-Depónia Kft. engedélyét az azbeszt lerakásra, hiszen bár ezt a szerződést elvesztette, de december 31-ig még fogadhat szállítmányokat.
 
2. Törvénymódosítást kell eszközölni, amely megtiltaná, hogy kommunális lerakóba veszélyes hulladékot szállítsanak, ugyanis a jelenlegi szabályozás ezt lehetővé teszi(!).
Amíg a Fidesz és a baloldali pártok között most zajlik a sárdobálás, a Jobbik az egyedüli, amely  konkrét megoldásokon dolgozik, és továbbra is felelősen politizál – fogalmazott Kepli. Ennek megfelelően, a XXI. század pártja miközben országos szinten törvénymódosítást szorgalmaz, Galambos István által a városi testületben a rendezési terven változtatna, hogy ezzel is gátat vessen a veszélyes hulladék Inotára szállításának, illetve biztosítsa a helyi polgárok alaptörvényben is biztosított, egészséges környezethez fűződő jogát.