A kormánypárt elvesztette többségét Spanyolországban

A Néppárt nyert, de többsége nem lesz, így azokkal kellene összeállnia, akik a legkeményebben bírálták őket a kampányban. 

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével készített felmérés alapján a PP 114-118 mandátumot  kaphat a spanyol törvényhozásban. Az exit poll szerint a második helyen a szocialista párt végzett 81-85 hellyel, a harmadik radikális baloldali Podemos 76-80 , negyedik pedig a Ciudadanos nevű jobboldali liberális középpárt lett 47-50 mandátummal. 
 
A felmérésben a TNS Demoscopia nevű közvélemény-kutató cég 177 ezer embert kérdezett meg az ország több mint 1200 szavazóhelyiségénél. 
 
Szintén a Néppártot hozta ki győztesnek az Antena 3 tévé felmérése, de az ő adataik szerint a Podemos megelőzi a szocialistákat. 
 
 
A Néppártnál azonban még korai lenne pezsgőt bontani, a többséghez ugyanis 176 mandátum kell, tehát szinte biztos, hogy koalícióra kényszerülnek. Kérdés, hogy mi lesz az erőseb: az elvhűség, vagy a régi status quo fenntartása? Ideológiailag a Ciudadanos áll a legközelebb a PP-hez, ám egyrészt még velük se biztos, hogy meglesz a szükséges számú szavazat a parlamentben, másrészt ők keményen bírálják az elmúlt évtizedekben kialakult politikai elit (köztük a Néppárt) tehetetlenségét és korruptságát. Ha velük nem vállalja a koalíciót a PP (vagy ők nem vállalják az együttműködést a "múlt erőivel"), akkor kénytelenek lesznek belemenni egy nagykoalícióba a szocialistákkal.