A Közbeszerzési Hatóság már vizsgálódik az M4-es autópálya ügyében

A hatóság eddig 38 közbeszerzési eljárás felülvizsgálatát indította el, helyszíni szemlével egybekötve.

Két jelentős projektben a közbeszerzési törvény megsértését tapasztalták, több esetben pedig törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a szakemberek. A közbeszerzési törvény megsértése miatt jogorvoslati eljárás indult a Közbeszerzési Döntőbizottságnál: a Semmelweis Egyetem Korányi-projektje, valamint a Szeged-Algyő vízközmű-beruházás kivitelezése kapcsán további iratbekérések, szakértő kirendelések, helyszíni ellenőrzések várhatók - közölte a hatóság.

Felidézik, hogy a közpénzek átlátható és hatékony felhasználása érdekében a tavaly novemberben életbe lépett közbeszerzési törvény és a kapcsolódó kormányrendelet stratégiai feladatul szabta a Közbeszerzési Hatóságnak a megkötött szerződések teljesítésének utólagos vizsgálatát, valamint a még érvényben lévők módosításának felügyeletét.

Az idei ellenőrzési tervben több mint harminc szerződés szerepel, s ehhez jönnek még a közérdekű bejelentésekből, valamint a módosításokat bejelentő hirdetmények felülvizsgálatából származó ügyek. A hatóság eddig 38 közbeszerzési eljárás felülvizsgálatát indította el, helyszíni szemlével egybekötve ellenőrzi az adott beruházás műszaki, jogi, közbeszerzés-szakmai körülményeit, akár a beépített anyagok, eszközök minőségének részletes vizsgálatát is magában foglalva.

A közlemény szerint a megindult eljárások közül kiemelkedik az M4 autópálya - mint különösen nagy értékű beruházás - egyes szakaszainak kivitelezését érintő vizsgálat, amelynek nyomán a Közbeszerzési Hatóság már két büntetőeljárást is kezdeményezett. Az eljárás várhatóan az év első felében zárul.