A köztévé helyett - példaértékű francia dokumentumfilm készült 2006-ról

A fél órás alkotásban megszólal többek közt Toroczkai László, Révész Máriusz, Gyöngyösi Márton és az Alfahír főszerkesztője is. 

A filmet jövő héten fogja listázni a TV Libertés Youtube-csatornája, de a tizedik évforduló miatt hazánkban már elérhetővé vált. Természetesen a produkció arra törekszik, hogy francia emberekkel ismertesse meg az eseményeket, akik - ahogyan az el is hangzik a filmben - sem akkoriban, sem azóta nem kaphattak reális képet az őszödi beszédtől az október 23-ai rendőrterrorig tartó időszakról.

Ugyanakkor a magyar néző számára is tartogathat újdonságokat, és valljuk be derekasan: szégyen, hogy nem a köztévében láthatunk egy ilyen, vagy legalább ilyen jó alkotást a jublieumi évforduló kapcsán. Főleg úgy, hogy az alkotásból is kiderül: a kormányzó pártok a 2006-os utcai megmozdulásoknak köszönhetik azt, hogy a balliberális oldal végképp összeomlott, és soha nem látott fölénnyel tudta megnyerni a Fidesz-KDNP 2010-ben a választásokat.

A filmben több archív felvétel is látható, valamint rövid, érdekes történetek, amelyek még soha vagy csak ritkán, de így egymás mellett még biztosan nem voltak láthatóak korábban. A narráció magyar felirattal, a magyar nyelvű visszaemlékezések pedig francia felirattal vannak ellátva.