A látszat néha csal: 69 éve vitte el a tüdőgyulladás a gengszterfőnököt

Al Capone, akit egyébként Sebhelyesarcúként is ismertek alvilági körökben, nemcsak fantáziált róla, de meg is élte az amerikai álmot, méghozzá annak minden talmi csillogásával együtt.

[fb_pages_codes:crime]

A könyvtárnyi irodalom, a számtalan film dacára Al Capone mindössze 12 esztendőt töltött bűnözéssel (1919-től 1931-ig) ezt követte 8 év a rácsok mögött (üzenet a jövőbe: a számtalan bűncselekményben résztvevő másodgenerációs olaszt végül csak adócsalás miatt tudták elítélni - de az ötlet működött...), amely időszak végére a szifilisze részleges bénulást, és szellemi leépülést okozott.

Szabadulásakor már nem ugyanaz az ember volt, jellemző, hogy Al élete utolsó éveit a család floridai birtokán töltötte, és nem sokkal a születésnapja, és komoly agyvérzés után, 1947. január 24-én tüdőgyulladást kapott, amely másnap elvitte az egykor rettegett gengsztert.

Al Capone, ahogy az Egyesült Államok emlékezetében él

Al Caponeból már életében kultikus alak vált, divatot teremtett, és még ma is szokás őt példaképként emlegetni bizonyos körökben, hiszen 26 esztendősen már egy 1000 fős gengszterhálózatot vezetett, azonban 32 éves korában vége lett a "csillogásnak". Igaz, erről már nem szólnak a hollywoodi eposzok.

Így múlik el a világ dicsősége...