A letelepedésikötvény-biznisz ugyan nem magyar találmány, de sohasem volt tiszta buli

Miért sántít, amikor a magyar kormány ártalmatlan gazdasági konstrukcióként hivatkozik a kötvényekre?

A terjedelmes háttéranyag szerint a világon 9 hivatalos állampolgársági és 69 letelepedési program közül válogathat az, akinek jellemzően valamiért túl forró lett otthon a helyzet, és van pénze ilyesfajta egérút után nézni.

A portál kiemeli: a befektetési állampolgársági és letelepedési programok piaca - szándékosan - bonyolult, hiszen nem mindegy, hogy állampolgárságot kap útlevéllel a jelentkező vagy csak egy tartózkodási engedélyt. Ez lehet ideiglenes vagy állandó - utóbbi, ritkább megoldások közé tartozik a magyar konstrukció is.

A szolgáltatással élők általában kedvelik a diszkréciót, de az átláthatatlanság a programokat jellemzően kísérő törvénysértések leplezésére is szolgálnak.

A pénznek nincs szaga, ezeknél a konstrukcióknál mégis mindig bűzlik valami

Az első valódi és hivatalos befektetői állampolgársági program (citizenship by investment, CIP vagy CBI) a Karib-térségben, Saint Kitts és Nevisen indult, és a szigetország bevételének harmadát biztosította.

Ja, és elejétől fogva a korrupcióra, a pénzek gátlástalan ellopására, illetve a kétes alakok, bűnözők pácból való kihúzására épült.

De nem kell ilyen messzire menni, hogy lássuk: ezek a modellek nem a tisztesség feddhetetlen bajnokainak lettek kitalálva.

A 444 az európai letelepedési sémák közül a portugál Arany Vízumot citálja példaként, melynek kapcsán bíróság elé került a portugál belügyminiszter, a bevándorlási hivatal vezetőjét és a közjegyzői kamara elnökét pedig lesittelték.

Láss csodát, e program keretében is kínaiakat segítettek letelepedési engedélyhez a velejéig korrupt politikusok és tisztviselők.

A szégyenpadon helyet foglal még Málta, ahol szintén hamisítás és pénzmosás társult az ügyletekhez.

Az összefoglaló jól mutatja, hogy a kevés működő konstrukció mellett szinte kivétel nélkül olyan esetekről olvashatunk, melyek a törvénybe ütköző és morálisan elítélendő gyakorlatok elidegeníthetetlen keltetői és a legtöbb esetben rendszerszinten hordozzák magukban a bűnözés lehetőségét.

"Ez lehet az elmúlt hat év legnagyobb ellenzéki sikere"

Mirkóczki Ádám a kormánypárton belüli kommunikációs zavarból, a kormányzati nyilatkozatokból, illetőleg az ötpárti egyeztetésekből azt a következtetést szűrte le, hogy ki fogják vezetni a piacról a letelepedésikötvény-programot. Bár abban nem érdekelt a Fidesz, hogy elismerje a Jobbik jogos felvetését, tette hozzá.[video:https://www.youtube.com/watch?v=zdasH65zR9c&feature=youtu.be]