A más vallású diákok miatti tiszteletből elmarad a karácsony egy olasz iskolában

Az intézmény igazgatója volt ennek a remek ötletnek a kiagyalója. Az iskola pedagógusai is tiltakoztak, úgy tűnik, egyelőre hiába.

A döntést az oktatási intézmény igazgatója hozta a más vallású diákok "diszkriminációjának" elkerülésére. Arról a miséről van szó, amelyet a téli szünet előtti utolsó napokban az iskola tanáraival és tanulóival közösen szoktak tartani. A mise helyett "imatalálkozót" rendeznek mindenkinek saját imáival és ünnepi énekeivel.
    
Az intézmény pedagógusai szerint a mise eltörlése az iskola katolikus identitásáról való lemondással egyenlő. Hozzátették, hogy az elmúlt években minden diák részt vett a misén és ez sohasem okozott problémát, ahogyan az osztálytermek falán levő feszület sem. Marco Oneta plébános elmondta, hogy a szentmise és az oltáriszentség szertartása "túl erős" lett volna a nem keresztény diákok számára. Az oktatási intézmény másik négy iskolájában ugyanakkor bemutatják a karácsonyi misét.
    
Az idei karácsonyi koncert és a hagyományos ünnepi dalok betiltása az iskolaigazgató lemondásához vezetett a szintén lombardiai Rozzano állami általános iskolájában, ahol a feszület sem maradhatott az osztályokban. Itt a szülők és az olasz politika tiltakozása az igazgató távozásához vezetett.  
    
A szardíniai Sassari egyik köziskolája sem "kért" a helyi püspök karácsony előtti látogatásából arra hivatkozva, hogy a 250 kisdiák majdnem fele nem keresztény.

Le kellett mondania

Lemondott az az olasz iskolaigazgató, aki megtiltotta a karácsonyi dalokat a Milánó melletti Rozzano Garofani nevű iskolában, mivel a tanulók egyötöde muszlim és így sérülne a “multikulturalitás” – olvashattuk pár napja. Marco Parma a tanév szeptemberi kezdetén jelentette bw, hogy az intézménybe járó különböző nemzetiségű és eltérő vallású tanulók iránti tiszteletből a decemberi karácsonyi koncertet télkoncertre keresztelik át, az Olaszországban megszokott karácsonyi énekek pedig nem lesznek műsoron.

Ezenkívül azt is elrendelte, hogy az egyébként állami oktatási intézmény termeiben semmilyen karácsonyi vallási jelképet ne helyezzenek el, egyedül a fenyőfát, a hóemberes rajzokat és az ünnepi díszeket engedélyezte.

Az igazgató döntése karácsony előtt néhány héttel vált nyilvánossá. Fenntartásait fejezte ki a helyi tanfelügyelőség, Matteo Renzi olasz miniszterelnök pedig kijelentette: a vallások közötti párbeszéd nem azt jelenti, hogy "saját identitásunkat politikai korrektségbe fojtsuk". A római kormányfő hozzátette: "egész Itália - világiak és keresztények - soha nem mondanak le a karácsonyról".
    
A mintegy hétmillió olaszországi általános iskolás, gimnazista és szakközépiskolai tanulóból több mint 800 ezer bevándorló családból származik, akiknek 52 százaléka már Olaszországban született. 300 ezer a muzulmán diákok száma, akik 2008-ban még 81 ezren voltak. Az olaszországi tanulók több mint 90 százaléka az állami iskolákban is részt vesz a fakultatív hittanórán.

Az önfeladás - fogalmazzunk úgy - igencsak fakultatív példáit láthatjuk.