A menekülteknek énekelnek majd a görögök az Eurovíziós Dalfesztiválon

A menekültkrízisre és az ország adósságválságára akarja felhívni a figyelmet a Görögországot az Eurovíziós Dalfesztivál májusi stockholmi versenyén képviselő dal.

Az ERT görög közszolgálati adó közleménye szerint a dalválasztással a szolidaritás üzenetét szeretnék eljuttatni a világnak. A dalt hivatalosan március elejéig nevezik be a versenybe. Görögország első szereplése, 1974 óta először nem rendezett előválogatást költségtakarékossági okokból, hanem kijelölte az induló együttest.

A görög dalt az Argo nevű hip-hop banda adja elő. Az együttes tagjai maguk is menekültek leszármazottai: az északkelet-törökországi Pontoszból származnak, ahol a 20. század elejéig népes görög közösség élt. A térséget több mint egymillió görögnek kellett elhagynia az 1922-es görög-török háború miatt.

"Idén nem lesz tánc, provokatív megjelenés, speciális effektus. Ezeket más országokra hagyjuk. Görögország most más helyzetben van. Optimista dallal veszünk részt, görög szöveggel és dallammal, amely arról mesél, hogy a görög emberek szigorú megszorító intézkedések alatt élnek, és beszél a menekültek küzdelméről is" - mondta a helyi médiában Dioniszisz Caknisz, az ERT elnöke, ismert rockzeneszerző és énekes. Görögország eddig egyszer, 2005-ben nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Idén 41 ország vesz részt a zenei versengésben.