A mexikói krematóriumok titka

A 61holttestet lepedőbe csavarva és mésszel leöntve egy közel egy éve nem használt krematóriumban zsúfolták össze.

Eddig hatvanegy ember földi maradványait találtuk meg, és jelenleg azt próbáljuk megállapítani, hány gyermek, nő és férfi van köztük - pontosította Godinez telefonon az AFP francia hírügynökségnek.
 
A helyi rendőrség egyik nyomozója azt mondta, a holttesteket lepedőbe csavarva és mésszel leöntve egy közel egy éve nem használt, magántulajdonban lévő krematóriumban zsúfolták össze.
 
Az ügyész azt mondta, néhány holttest már egy éve a helyszínen lehet, mások azonban nemrég kerülhettek oda. A biztonsági erők helyi idő szerint csütörtök este érkeztek nagy számban a környékre, miután a tengerparton lakók az épületet körbelengő penetráns bűzről tettek bejelentést a hatóságoknál.
 
Godinez azt mondta, a helyszínen bűntényre utaló nyomokat találtak, és rövidesen őrizetbe veszik a felelősöket.
 
Acapulco a bűnözés fellegvárának számít Mexikóban, és a kikötőváros környékén lakókra sokszor gyakorolnak nyomást a bűnszervezetek tagjai.
 
Egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy a krematóriumban talált holttestek bármiféle összefüggésben lennének az eltűnt diákok ügyével vagy bármely más, eddig feltárt mexikói bűnüggyel.
 
A nyomozóhatóságok korábban megállapították, hogy a Guerrero állambeli Iguala város tanárképző főiskolájának állítólag tüntetésre készülő diákjait az akkori polgármester, José Luis Abarca utasítására hurcolták el rendőrök tavaly szeptember 26-án, és átadták őket az említett drogbandának, amely végzett velük. A holttesteket egy szemétlerakóban elégették, az emberi maradványokat pedig egy folyóba dobták.