A nemzeti gárda létrehozásával Putyin leszerelheti a csecseneket

Putyin elnök április 5-én jelentette be nemzeti gárda megalapítását, amelynek feladatai közé tartozik majd egyebek között a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, valamint a tömegoszlatás. Az új erőszakszervezet kötelékébe kerülnek át a belügyi csapatok, valamint a különleges és őrző alakulatok.

Ezek 2018-ig még a belügyminisztérium és annak regionális szervezeteinek műveleti irányítása alatt állnak majd, de a személyi állomány összetételéről határozni már most is csak a Nemzeti Gárda Egységei Szövetségi Szolgálat igazgatójának beleegyezésével lehet.

A másfél évig tartó szervezeti átalakulás eredményeképpen a nemzeti gárda egységei az elnök és az új erőszakszervezet igazgatójának irányítása alatt álló katonai alakulatukká válnak, és kikerülve a belügyminisztérium helyi (területi és köztársasági) szerveinek fennhatósága alól katonai körzetekbe tagozódnak be.

A reform az Oroszországi Föderáció régiójának számító Csecsen Köztársaság esetében lehetővé teszi a legütőképesebb egységek Zaikin szerint "nagyszabású és civilizált megtisztítását" az amnesztiában részesített volt fegyveres lázadását és a rendfenntartó egységek nemzetiségi alapon történő felállításától való elszakadást.

Zaikin rámutatott, hogy ilyen módon a csecsen irányítás alatt nem marad egyetlen olyan alakulat sem, amelynek harci ereje a hadsereg gépesített gyalogsági egységeihez lenne fogható.

Az ügyvéd elmondta, hogy noha a csecsenföldi rendfenntartó alakulatok hivatalosan a belügyminisztérium alá tartoztak, azok összetételében döntő szempont volt a Ramzan Kadirov iránti személyes lojalitás. A csecsen vezető az átalakítás nyomán már nem adhat majd ki például olyan parancsot, hogy a helyi egységek szegüljenek szembe a szövetségi nemzeti gárda más alakulataival és nem fenyegetheti meg a szomszédos régiók biztonsági erőit sem.

Kadirovnak, egy szövetségi régió vezetőjeként és az orosz biztonsági tanács tagjaként a terrorelhárítási műveletek ügyében csak konzultációs joga maradt. Emellett arról is értesíteni fogják, ha Csecsendföld valamelyik lakosát bűncselekmény elkövetésének gyanújával őrizetbe vették.