A népzene, a népi kultúra mindig menő: Zalaegerszegen hagyományőrző táncház-lavinát indítanak

Az ősszel kezdődő programsorozat keretében havi egy-egy alkalommal négy tájegység - Rábaköz, Szatmár, az erdélyi Mezőség és a gyimesi Csángók - kultúráját mutatják be – írja az MTI. A tematikus táncházi programon a tánctanulás mellett a résztvevők megismerhetik az adott tájegység kultúráját, megtanulhatják a legkedveltebb népdalaikat, a kézműves foglalkozásokon pedig mesterek segítségével alkothatnak a tájegységre jellemző tárgyakat.
 
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere szerint az elmúlt évben kísérleti jelleggel, a város támogatásával indult újra a táncház-mozgalom Zalaegerszegen. Meglátása szerint a kezdeményezés bevált, nagy volt az érdeklődés, a tematikus programokhoz az "aktív táncosok", folklórkedvelő emberek mellett egyre több ember csatlakozott. A Zalai Táncegyüttes koordinálásával, városi támogatással a táncházmozgalom tovább folytatódik és vélhetőleg állandó programmá válik Zalaegerszegen. Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztály vezetője szerint az érdeklődés azt jelzi, hogy a népzene, a népi kultúra mindig "időszerű". 
 
A táncházi program, a folklór az Egerszeg Fesztiválon is fontos szerepet kap: május 21-én hagyományőrző táncosok részvételével Kárpát-medencei verbunkversenyt, vasárnap pedig gyermek és ifjúsági szóló néptáncversenyt rendeznek a Városi Művelődési Központban. A néptáncversenyre 80 gyermek jelentkezett: a fiúk zalai pörgekalapos-táncos, a lányok pedig zalai gyöngyös-necces címet nyerhetnek el. 
 
A program mindkét nap népzenével, néptánccal, népzenei játékokkal, kézműves-vásárral, foglalkozással folytatódik: a Dísz téren hagyományőrző csoportok lépnek fel, a Zalai Táncegyüttes ad műsort, a Körtánc AMI (Alapfokú Művészeti Iskola) a néptánc szakosai mellett pedig a moderntánc szakos diákok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A hétvégi folklór program szombaton és vasárnap a művelődési központban táncházzal fejeződik be - de ha ez így megy tovább, valójában egyáltalán nem fejeznek be semmit, inkább épp most kezdik el!