A parlament direkt szabotálja a vizsgálóbizottságok felállítását?

A 2012-ben az MSZP és a Fidesz által is támogatott módosító javaslat óta nem lehet csak úgy vizsgálóbizottságot felállítani, pedig ügy volna bőven.

Dr. Staudt Gábor szerint jobb volt az a rendszer, amikor még elég volt a képviselők egyötödének aláírása egy vizsgálóbizottság felállításához, illetve csupán annak a kritériumnak kellett megfelelni, hogy olyan ügyben indítványozzák azt a képviselők, ami az Országgyűlés ellenőrzési hatáskörébe tartozik.

A 2012-ben az MSZP és a Fidesz által is támogatott módosító javaslat óta viszont Staudt szerint "mindig lehet olyan hivatkozási pontot találni", ami alapján nem lehet felállítani a vizsgálóbizottságokat.

A képviselő kifejtette, hogy az interpellációk és azonnali kérdések, illetve kérdések során sem lehet tisztázni megfelelően az ügyeket, noha erre hivatkozva szavazzák le később a vizsgálóbizottságok felállítását a kormánypárti képviselők.

A szabályozás elrontott és hamis voltát az is bizonyítja, hogy 2012 óta egyetlen vizsgálóbizottság sem állhatott fel - mondta a képviselő, megjegyezve, hogy ez nem azért volt mert az elmúlt négy évben ne lett volna mit vizsgálni, hanem mert a gumijogszabályok által sikerült megakadályozni a felállításukat.

Staudt Gábor közölte, pártja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az MNB és az ORÖ ügyei, a választási irodánál történt atrocitás és a letelepedési kötvények miatt is, de ezek nem kapnak támogatást a kormánypártoktól. Ezért a nemzeti párt az 1994-től életben lévő, majd 2012-ben megszüntetett szabályozást akarja visszaállítani.