A parlament tárgyalhatja a Jobbik javaslatát az óraátállítás eltörléséről

Kepli Lajos maga is meglepődött, hogy a gazdasági bizottság egyhangúlag támogatta javaslatot.

A gazdasági bizottság mai ülésén elfogadta Kepli Lajos és Szávay István, jobbikos képviselők javaslatát, amely szerint hazánk a nyári időszámításba kerülhet.

A két honatya még októberben nyújtott be javaslatot az óraátállítás megszüntetéséről a parlamentnek, ami szerintük leginkább a mezőgazdaságot segítené, de fontos élettani hatásai is lennének.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Kepli maga is meglepődött az egyhangú döntésen. Reményei szerint jövő héten már a parlament elé kerül a javaslat, amit elfogad az Országgyűlés és egy-két éven belül a nyári időszámításba kerülhetünk. Kiemelte:

bizonyítottan társadalmi igény is van arra, hogy a nyári időszámítás maradjon érvényben.

Kepli szerint Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek az óraátállítás hatásai, mint a nyugatabbra fekvő tagállamokban, ezzel szemben a nyári időszámítás végleges alkalmazása rengeteg előnnyel járna. Egyik ilyen lenne a természetes fény, amelynek kedvező hatása van az általános egészségügyi állapotra.

Hozzátette: nem kötelező elfogadnunk a hazánk időzónájára vonatkozó uniós irányelvet, nemzeti szintű döntés elég a váltáshoz.

Kepli tervei között ugyanakkor szerepel, hogy uniós szinten, más érintett tagállamokat is bevonva változtatnának a jelenlegi időzónán.

Óraátállítás: a magyar társadalom álláspontja megegyezik a Jobbik javaslatával

A Jobbik a nyári időszámítást tartaná meg és a télit törölné el. Ez azt jelentené, hogy télen is hosszabbak maradnának a nappalok, de cserébe a reggelek néhány héttel tovább lennének sötétebbek. Kepli Lajos országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Jobbik határozati javaslatával megegyező a magyar társadalom álláspontja, de úgy tűnik, hogy a kormány is hajlik az óraátállítás eltörlésére.