A rossz időjárás miatt csökkenhet a kelet-európai búzatermés

Az UkrAgroConsult ukrán mezőgazdasági elemző cég azzal számol, hogy Ukrajnában tavalyhoz képest az idei búzatermés 35 százalékkal mintegy 17 millió tonnára esik. Ukrajna belföldi kereslete búzából évi közel 12 millió tonna. Ukrajnában az őszi búza vetésterülete 6 millió hektár, a vetés 26 százaléka gyenge állapotú.

Romániában az őszi nagy esőzések okoznak gondot. Az országban 1,9 millió hektáron vetettek búzát és rozst. Ez 12 százalékkal kisebb terület a múlt évinél és egyben 11 éve a legkisebb terület. Romániában a búza vetésterülete 1,8 millió hektár. Elemzők szerint az idei búzatermés 5-7,5 millió tonna közötti lesz. Tavaly 7,85 millió búzát takarítottak be 2 millió hektárról.

[fb_pages_codes:econation]

A SovEcon vezető orosz mezőgazdasági piackutató szerint az idei orosz búzatermés 57 millió tonnára csökkenhet a tavalyi 62 millió tonnáról. A borúlátó előrejelzést az okozza, hogy az ország keleti vidékein - ahonnan elsősorban a belső keresletet elégítik ki - meteorológusok szerint a szokásosnál hidegebb lesz áprilisban és májusban, és emiatt kisebb területen vetnek búzát.

Magyarországon jók a kilátások. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke azt mondta, hogy nincs terméskár és egészséges a búza növekedése a meleg időjárásnak hála. A Reuters név nélkül idézett illetékesekre hivatkozva azt közölte, hogy Magyarországon 970 ezer hektáron vetettek búzát.