A szabadság hazája: a vállalat magánhadserege kutyákkal támadt az állampolgárokra

Ha hagyjuk kicsúszni a kezünkből az irányítást, nemcsak a földünket veszíthetjük le.

Őseik földjén

Az Egyesült Államok szövetségi államában az Energy Transfer olajcég készül egy 3,8 milliárd dollár értékű beruházásra. A Dakota Access Pipeline (DAPL) 1.168 mérföld hosszan szállítana napi 270 ezer hordónyi olajat Illinois államba. A gigantikus projekt megtervezésében azonban nem számoltak azzal, hogy az a terület a sziú törzsek földje, őseik temetkezési helye, így az építkezés szükségszerűen elpusztítja a kultúrájukat, történelmüket.

A beruházás kritikusai szerint ugyanakkor komoly környezetvédelmi kockázatai is vannak az olajvezeték lefektetésének; így például veszélyezteti a környező vízbázist.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=KYRu9mC8hU8]

Az őslakos tüntetők éppen ezért vitatják a cég engedélyét, és több fronton igyekeznek megakadályozni a DAPL-t. A folyamatos városi tüntetések mellett a beruházás helyszínén is demonstrálnak - még jó hogy, hiszen ott élnek a falvaikban.

Szeptember 3-án azonban az Energy Transfer őrzővédő magánhadserege brutális módon zavarta szét az indián tüntetőket. A biztonsági őrök kutyákkal, paprikaspray-jel támadtak az emberekre, mielőtt még kiérkezhettek volna a rendőri szervek!

Az összecsapásban legkevesebb 30 indián megsérült és állítólag négy kutya is. Érdekes, de a kiérkező rendőrök senkit sem vettek őrizetbe, se az indiánok, sem pedig a magánhadsereg tagjai közül.

Akárhogy is, szimbolikus jelenete ez az Egyesült Államok modernkori történelmének. S nem pusztán azért, mert a szabadság hazájában milyen megkülönböztetést kell elszenvednie az őslakosoknak.

Ugyanis, ha úgy közelítjük meg a kérdést, hogy egy óriásvállalat magánhadserege minden további nélkül rátámadhatott egy adott ország állampolgáraira, már egészen baljós ez az üzenet.

Az új világrend

Az amerikai központú energetikai cég drasztikus viselkedése azért is aggasztó, mert az Egyesült Államok és az Európai Unió között formálódó szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) intézményesítené is a vállalatok jogait az állampolgárok és a nemzetállamok fölött.

S hogy ez mennyire valóságos?

15 milliárd dollár

Az év elején a TransCanada energiaipari óriás az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) 11. fejezetére hivatkozva egészen elképesztő, 15 milliárd dollárra perelte be az Egyesült Államokat, amiért az Obama-adminisztráció megvétózta a Keystone XL elnevezésű kőolajvezetékét.

Ha hagyjuk kicsúszni a kezünkből az irányítást, nemcsak a földünket, a megélhetésünket veszíthetjük el, de még egy felelősséggel csak az igazgatótanácsnak tartozó magánhadsereg embereivel és kutyáival is szembetalálhatjuk magunkat.