A szerb igazságszolgáltatás először kötelezte az államot koszovóiak kárpótlására

Az Emberi Jogi Alap közleménye szerint az ügyben eljáró törvényszék ítéletében utasította a Szerb Köztársaságot, hogy összesen 25,9 millió dínárt (több mint 65 millió forint) fizessen 14 áldozat 24 hozzátartozójának.
    
A civil szervezet üdvözölte a döntést, mégis jelezte, hogy fellebbezni kíván ellene, mert megítélése szerint a törvényszéknek a kártérítés összegét összhangba kellene hoznia az Emberi Jogok Európai Bírósága által ajánlott normákkal.
    
A szerb igazságszolgáltatás korábban elítélt öt szerb rendőrt - a Skorpiók nevű különleges alakulat tagjait -, mert 1999. március 28-án az észak-koszovói Podujevo városában megöltek 14 albán nemzetiségű embert, köztük nőket és gyermekeket, öt másikat pedig megsebesítettek. A gyilkosságok a Jugoszlávia ellen indított NATO-légicsapások idején történtek. Az észak-atlanti szövetség a 78 napon át tartó hadműveletekkel vetett véget a szerb rendőrségnek és a jugoszláv hadseregnek a szakadár koszovói albánokkal szembeni fellépésének.
    
A NATO-csapások után Koszovót - Szerbia akkori déli, túlnyomó többségében albánok lakta, ám a szerbek által vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintett tartományát - ENSZ-igazgatás alá helyezték. A terület 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta Szerbiától való függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el.