A szerbek sorkatonai szolgálatot akarnak

Magyarországhoz hasonlóan déli szomszédunkban sem kötelezi már törvény a fiatalokat arra, hogy bevonuljanak sorkatonának és szolgálatot teljesítsenek a haderőnél. Az Open Source piac és közvélemény kutató ügynökség telefonos felméréséből az derül ki, hogy a 19-29 év közötti korosztály, tehát a leginkább érintett személyek, nagy arányban támogatnák ezt a lehetőséget.

Pavle Dokovic, a szervezet vezetője szerint ez elsősorban a szerb katonai hagyományokra, és a nosztalgiára vezethető vissza. Sok szerb állampolgárnak a jugoszláv hadseregben történt szolgálat szép emlékként maradt meg, és minimum 12 hónapos szolgálatot írnának elő a fiataloknak. Az érintett korosztály is támogatja a javaslatot, viszont rövidebb szerződési idővel. 

A sorkatonaság újbóli bevezetésére azonban nincs reális esély, anyagi okok miatt sem. Több milliárd dinárra lenne szükség a kaszárnyák felújításához és a szükséges felszerelések megvásárlásához. A szerb védelmi miniszter szerint a fokozott érdeklődésre úgy reagálnak, hogy egyre több személynek biztosítják az önkéntes szolgálat lehetőségét.