A szír fegyverszünet feltételeiről nyilatkozott Lavrov

Az oroszok nyitottak az együttműködésre, de a légicsapásokat folytatják.

Az orosz politikus szerint, amíg a dzsihadisták Törökországon keresztül illegális fegyverekhez jutnak, addig nincs esély egy életképes fegyverszünet megvalósulására. Állítása szerint erről már az amerikaiak által vezetett katonai szövetséggel is folytak eszmecserék, és reméli, hogy álláspontjukat részletesebben is kifejthetik a Szíriai Támogató Erők, február 11-én, Münchenben tartandó tárgyalása alkalmával.

Lavrov ugyanakkor bírálta a Szaúd-Arábia és Törökország nevével fémjelzett politikai blokk magatartását, amit rövidlátónak és ultimátumokra épülőnek nevezett. Mint ismert, a szaúdiak és szövetségeseik már jó ideje követelik, hogy Oroszország függessze föl légi tevékenységét Szíriában, és a tárgyalásokra az ő nyomásukra nem hívták meg a legnagyobb szíriai kurd politikai szervezetet, a Szíriai Kurd Demokratikus Unió Pártját.

Hozzátette, nem érti, Oroszországnak miért kellene befejeznie a szíriai hadműveleteket, ameddig nem arattak győzelmet a terroristák fölött. Ugyanakkor annak a lehetőségét is fölvetette, hogy az Amerika által vezetett szövetséggel mind a légi, mind a szárazföldi hadműveletek kapcsán szorosabbra fűzzék a koordinációt.

Ugyanakkor a külügyminiszter azt is sürgette, hogy a felek a damaszkuszi kormánynak is biztosítsanak részvételi lehetőséget, és az Aszad-adminisztrációnak is biztosítsák azt az elfogulatlan hozzáállást, amit a tárgyalások többi részvevője is élvez.