A szír külügy szerint kizárt, hogy Aszad távozzon

"Ez nem fog megtörténni sem most, sem holnap, sem máskor" - reagált a polgárháborús ország minisztere az ellenzéki erők Aszad távozására irányuló törekvéseire.

Mekdad az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: az ellenzéknek fel kell adnia azt az "ábrándját", hogy átmeneti kormánya lesz az országnak. Mekdad szerint ez már elérné egy puccs szintjét, és azt a kormány "sosem fogadná el".

A külügyminiszter-helyettes néhány órával azelőtt nyilatkozott, hogy Genfben a - továbbra is közvetett - béketárgyalások újabb fordulója veszi kezdetét.

Egy átmeneti kormányzat létrehozása központi eleme az Egyesült Államok, Oroszország és más világhatalmak által a 2012-es genfi konferencián elfogadott béketervnek. A szíriai ellenzék olvasatában egy ilyen átmeneti kormány csakis Aszad részvétele nélkül jöhet létre.

A szíriai elnök március végén egy nemzeti egységkormány tervét szellőztette meg, elutasítva az ellenzék által követelt teljes körű végrehajtói jogosultságokkal rendelkező átmeneti hatalmi testület ötletét. Mekdad szerdán megismételte Damaszkusz álláspontját:

"Úgy hisszük, ez az ötlet kudarcba fulladt, eljárt felette az idő, és sosem lesz elfogadható. Ez már ténylegesen eléri egy puccs szintjét. Az emberek megszerveznek egy bizonyos lázadást, aztán hatalomra jutnak. Ez sosem fog megtörténni Szíriában".

"Bassár el-Aszad elnök Szíria létének, a szíriai terület és nép egységének letéteményesévé vált" - fogalmazott Mekdad.

Szerinte az ellenzék megosztottsága "lehetetlenné teszi, hogy életképes megállapodást tárgyalhassanak ki".