A szocdemek szerint a román államfő szembemegy a választói akarattal

Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Calin Popescu Tariceanu, az ALDE társelnöke keddi közös sajtóértekezletükön úgy vélekedtek, hogy az államfőnek semmi oka nem volt elutasítani a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői kinevezését, szerintük Iohannis azt akarja kierőszakolni, hogy felfüggesszék hivatalából.

Dragnea kifejtette: a jobboldali államfő minden áron meg akarja akadályozni a szociáldemokratákat kormányprogramjuk érvényesítésében. Szerinte Iohannis abban reménykedik, hogy ha a parlament felfüggeszti őt hivatalából, azzal "újraépítheti" magát, vagyis visszanyerheti a választók bizalmát.

A szociálliberális koalíció vezetői szerda estig mérlegelni akarják, hogyan reagáljanak az elnök lépésére, ugyanakkor jelezték, nem riadnak vissza az államfő felfüggesztésétől sem.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke kedden úgy vélekedett: ebben a helyzetben a PSD-ALDE koalíciónak új kormányfő-jelöltet kell megneveznie. Hogy támogatja-e az RMDSZ a leendő kormány beiktatását, arról csak a miniszterelnök-jelölt személyének függvényében tudnak dönteni - tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Áll a bál Romániában: nem fogadja el az államfő miniszterelnöknek a muzulmán nőt

Nem hajlandó kormányalakítási megbízást adni Klaus Iohannis román államfő a december 11-i parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt jelöltjének, a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszternek: az elnök kedden másik javaslatot kért a parlamenti többséggel rendelkező PSD-ALDE szociálliberális koalíciótól.