A TEK-nek csendben, feltűnés nélkül kellene végeznie a dolgát

Vona Gábor felszólította Hajdu Jánost és a TEK-et, magyarázzák meg, mit és miért mondtak a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén.

Az adásban Vona Gábor felidézte, ahogy Orbán Viktor korábban határozottan megígérte, hogy külföldiek az ő kormánya alatt nem fognak földtulajdont szerezni, reméli, hogy a kvóta, illetve a visszatoloncolások hasonló kormányfői elutasítása nem fog ugyanígy „megdőlni”. Vona leszögezte, van egy „nagyon éles határ”: külföldiek ne szerezhessenek földtulajdont, ezt a határt az ellenzéki vezető szerint nem szabad megnyitni. A pártelnök újfent cáfolta, hogy bármiféle Jobbik–Simicska-összeborulásról lenne szó, és hitet tett amellett, hogy a Jobbik nagybirtokellenes, ezért az Ángyán József nevéhez köthető birtokmaximalizáló javaslatokat az LMP-vel közösen nyújtották be. Hangsúlyozta, a Fidesz nyitotta meg a külföldiek előtti földszerzés lehetőségét.

A Jobbik-elnök szerint a Fidesz fél a korrupció kérdésétől, mert érintett, hiszen rendkívüli módon az összes minisztérium államtitkára végigülte a hétfői korrupcióellenes vitanapot. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője kifogásolta, hogy a fideszesek nem mertek reagálni a Jobbik korrupcióellenes kezdeményezéseire, mint a mentelmi jog eltörlése, a kötelező vagyonosodási vizsgálat és a politikusok dupla büntetése.

Vona Gábor szerint a héten mélypontra kerültek az orosz–török kapcsolatok. Úgy vélte, az orosz gép lelövése lehetett katonai túlkapás, de lehetett mögötte szándékosság is. Ami történt, az viszont éppen Oroszországnak és Törökországnak nem volt érdeke – utalt a szerdára időzített ankarai Lavrov-látogatásra, valamint az előkészített moszkvai Erdoğan-látogatásra a pártelnök. Vona Gábor azt mondta, ha a Jobbik kormányon lenne, Magyarország akár a közvetítő, békítő fél szerepét is felkínálhatná a kialakult konfliktusban.

Az N1 TV Vona7 című adása ide kattintva tekinthető meg.