A török titkosszolgálat vezetője megy tüzet oltani Bagdadba

Erdogan volt külügyminiszterét és a titkosszolgálat vezetőjét küldte Bagdadba, hogy megállapodjanak az iraki kormánnyal.

Néhány nappal azután, hogy újabb török katonai alakulatot telepítettek Irakba, az arab ország legfőbb síita vallási méltósága, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh pénteken felszólította a bagdadi kormányt, hogy ne tűrje el Irak szuverenitásának megsértését. Recep Tayyip Erdogan török államfő viszont ismét kizárta a török kontingens kivonását.

Szisztáni szóvivője, Abdul Mehdi Karbalaj sejk a nagyajatolláh állásfoglalását ismertetve nem nevezte néven Törökországot, a török csapattelepítések miatti vita azonban feszültté tette Ankara és Bagdad viszonyát, miután Bagdad cáfolja, hogy hozzájárult volna a lépéshez.

Szóvivője szerint az ajatollah úgy fogalmazott, hogy Irak szomszédai

nem küldhetnek egyetlen katonát sem Irakba

"a terrorizmus elleni harc ürügyén", csakis a bagdadi kormány jóváhagyásával. "Az iraki kormány felelős Irak szuverenitásának megőrzéséért, és nem tűrheti el annak megsértését, bármit is hozzanak fel annak igazolására" - mondta a nagyajatolláh szóvivője.

Szóvivője szerint Szisztáni arra kérte az irakiakat, hogy tanúsítsanak türelmet az országban élő külföldiekkel szemben. Síita fegyveres csoportok előzőleg erőszakkal fenyegették Törökországot és érdekeltségeit is, hogy csapatai kivonására kényszerítsék Ankarát.

A múlt hét végén egy török zászlóalj érkezett az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő észak-iraki Moszul közelében található Basika város térségébe, harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel. Ankara szerint a török katonák a helyi erők kiképzésében és felfegyverzésében segédkeznek, és telepítésük az iraki védelmi minisztérium és rendőrség tudtával történt. Bagdad szerint azonban a műveletet nem kérte és nem is engedélyezte az iraki vezetés.

Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken - előző napi kijelentését megerősítve - kizárta a katonai kontingens kivonását. Az államfő sajtóértekezletén hozzáfűzte: Törökország "elszántan" folytatja a kiképzést.

Ankara a nap folyamán korábbi külügyminiszterét, a jelenleg külügyi államtitkári tisztségben szolgáló Feridun Sinirlioglut és az MIT

török titkosszolgálat vezetőjét, Hakan Fidant küldte tárgyalni

Bagdadba Haider al-Abádi iraki kormányfővel a török csapatok "átszervezéséről" - olvasható a török miniszterelnök hivatalának közleményében. Egyelőre azonban nem világos, hogy az átszervezés mit fog tartalmazni. A közleményben azonban szó esik arról, hogy a felek megállapodtak olyan mechanizmusok kidolgozásáról, amelyek elmélyítik az együttműködést a török és az iraki kormány között a biztonsági kérdésekben.

Ugyanakkor az iraki kormányfő pénteken arra utasította a külügyminisztériumát, hogy terjesszen be hivatalos panaszt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a török csapatok ügyében. Abádi hivatalos honlapján úgy nyilatkozott: arra kérte fel a Biztonsági Tanácsot, hogy utasítsa Törökországot csapatai azonnali kivonására Irakból.