A törökök összejátszanak az Iszlám Állammal?

A kurd fegyvereseket tömörítő Népvédelmi Egységek (YPG) néhány órával ezelőtti Facebook bejegyzésében azt írja, a dzsihadisták az IÁ fővárosa, Rakka irányából indították az offenzívát Gantira és Shergirat települések vonalában. Ezzel egy időben az IÁ egységei lerohanták Tal Abyadot és több környező falut.

 

 

From Turkey, Raqqa; ISIS Launches Fierce Attacks On Tal AbyadROJAVA, Syria (February 27, 2016) – After an effective...

Közzétette: People's Defense Units YPG – 2016. február 27.


Ez utóbbi azért érdekes, mert a város a török határ közelében helyezkedik el, mintegy 100 kilométerre a kurdok és az Iszlám Állam közti frontvonaltól északra.

Az YPG szerint az incidens egyértelműen bizonyítja, hogy a török kormány együttműködik a terroristákkal. Tudni kell, hogy a szélsőbaloldali kurd szervezet kifejezetten ellenséges viszonyban van Ankarával, így nyilván igyekszik minden alkalmat megragadni Törökország lejáratására. Az azonban valóban nehezen képzelhető el, hogy jelentős dzsihadista erők ilyen mélyen be tudjanak szivárogni az ellenséges vonalak mögé. A törökök természetesen határozottan tagadják, hogy ők engedték be az IÁ harcosait a területükre. Az viszont szintén nem túl valószínű, hogy határ mentén, ahol az elmúlt hetekben a török hadsereg jelentős erőket vont össze, az ő hozzájárulásuk, vagy legalábbis félrenézésük nélkül átsétáljon egy ekkora csoport fegyveres.

Szintén a törökök és az IÁ valamiféle együttműködését látszik alátámasztani, hogy a Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ szerint az Iszlám Állam támadását török tüzérségi tűz is segítette a határ túloldaláról. A londoni székhelyű ellenzéki irányultságú szervezetet már aligha lehet Erdoganékkal szembeni elfogultsággal vádolni, hiszen Törökország a háború kezdete óta az Aszad ellen lázadó erőket támogatja.

Az amerikai légierő közben a kurdokat támogatja, és több csapást is mért az IÁ Tal Abyad felé előrenyomuló csapataira. A helyzet azért is különösen pikáns, mert – amennyiben igazak a fenti információk – akkor jelenleg épp két NATO tagország két ellentétes oldalt támogat fegyveresen egy ütközetben.