A trák papnő kincse

A modern Pomorie város mellett, a Burgasz-öbölben állt egykor a trák Anchialo városa, amely a görög-trák-géta kereskedelem egyik központjának számított. Ennek a közelében helyezték el örök nyugalomra Leseskepra papnőt, aki a régészek keltezése alapján a Kr. e.1 –Kr.u. 1. század között élt. A temetkezési rítusból kiderül, hogy a nő magas rangot töltött be a társadalomban. Sokan úgy vélik, hogy nem egy egyszerű arisztokratáról volt szó, hanem ő lehetett a trák közösség szellemi vezetője, ezért kiérdemelte, hogy halála után pompás temetést kapjon. A kutatók között máig vita folyik arról, vajon a trákoknál voltak-e táltos/sámánszerű szellemi vezetők, avagy csak bizonyos képességekben hasonlítottak rájuk.
Szkíta ékszer

A trák papnőt gazdagon felékszerezve temették el Pomorie mellett egy kurgánsírban. A régészek által feltárt és rekonstruált ékszerek nagyon hasonlítanak a trákokkal rokon szkíták remekműveihez: a fülbevalón a szkíták mitikus madara, a griffmadár áll, a nyakláncon tipikus trák palmetta dísz sorakozik. A régészek feltártak még drágakő berakásos ékszereket, amelybe az asszony neve volt belevésve.

Kiváló hely

A Burgaszi-öböl melletti sós tavakból kiváló minőségű sót lehet nyerni. Valószínűleg ennek kitermelése már az ókorban is folyt, ez tette vonzóvá a környéket a trákok körében. Amikor a görögök megkezdték terjeszkedésüket a Fekete-tengeren, a trákok a Burgaszi-öbölben, az ősi Anchialo trák település mellett adtak engedélyt a görög hajósoknak a letelepedésre. Ez volt egyben a trák előkelők egyik központja is, ott éltek, de ott is temetkeztek. A bolgár szakemberek eddig közel 100 kurgánsírt fedeztek fel. A település egészen a Kr. u. 3. századig virágzott. A római hódítók nem tettek kárt a városban, de az északról betörő gótok elpusztították a virágzó települést.

OB