A turizmussal együtt az önkormányzatokat is kivéreztetnék

Tiltakozik a Jobbik azon kormányzati javaslat ellen, mely az idegenforgalmi adó állami támogatásának megszüntetésével ismét milliárdokat venne el a turizmusból élő önkormányzatoktól.

Egy hónapja jelent meg a sajtóban, hogy a 2015. évi költségvetési törvény eddigiektől eltérő rendelkezése miatt sok önkormányzat a nagyobb iparűzési adóerő képessége esetén nem kapja meg a beszedett idegenforgalmi adó után járó költségvetési támogatást, mely jelen esetben 1,55 forint minden beszedett adóforint után.
 
Mint Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő közleményében emlékeztetett, a turisztikai szervezetek, szövetségek sürgették a megoldást, azonban Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a napokban már arról beszélt, hogy egyes javaslatok szerint „érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett idegenforgalmi adót a hozzá járuló állami kiegészítéssel együtt”.
 
„A Jobbik tiltakozását fejezi ki ezen kormányzati javaslat ellen, mely az idegenforgalmi adó állami támogatásának megszüntetésével ismét milliárdokat venne ki a turizmusból élő önkormányzatok zsebéből” – közölte a jobbikos politikus.
 
A lépés azonban nagyon nehéz helyzetbe hozná az amúgy is leterhelt önkormányzatokat. Egy üdülőváros fenntartása, karbantartása a turisztikai szezonban jelentős többletkiadást követel meg az önkormányzatoktól, melyet a települések jelentős részben az idegenforgalmi adóból és a rá épülő állami támogatásból tudnak finanszírozni. Ezek a települések szeretnének minden évben fejlesztésre is költeni, hogy megtarthassák, vagy éppen növeljék vonzerejüket. Az idegenforgalmi adó állami támogatásának megszüntetése ezeket a fejlesztéseket is veszélybe sodorhatja – jelezte Kepli Lajos.
 
„A Jobbik évek óta küzd azért, hogy a hazai turizmus fejlesztésére minél nagyobb forrásokat tudjunk biztosítani. Többször javasoltuk a turisztikai ágazatot érintő áfa csökkentését, mellyel valóban segítséget lehet nyújtani a turizmusból élőknek, azonban a kormány ezt is lesöpörte az asztalról” – írja a politikus, hangsúlyozva, hogy az elmúlt időszak kommunikációjával teljes egészében ellentétes tettek sok kérdést felvetnek.
„Mi a kormány valódi szándéka a hazai turizmussal? Mennyire kell komolyan vennünk az idegenforgalmi adó megszüntetéséről szóló javaslatot? Tisztában van-e a Fidesz-kormány azzal, hogy e lépéssel önkormányzatok tucatjainak működését, fejlesztési lehetőségeit lehetetlenítené el?” – sorolta a kérdéseket a jobbikos képviselő, várva a miniszter válaszát „az érintett települések és a hazai turisztikai ágazat érdekében”.