A várnai óriás

A bulgáriai Várna közelében helyi régészek egy hatalmas méretű csontvázat fedeztek fel.

Várna, Bulgária Fekete-tengeri kikötője, az ország harmadik legnépesebb városa. A környékén húzódik az ősi Odeszosz erőd, amelynek maradványait most kezdték el feltárni. 

Ki volt az óriás?

Várna városa környékén korábban is sok ősi sztyeppei emlék került elő. Úgy tűnik, hogy a termékeny vidéken szerettek megtelepedni a trákok, szkíták, hunok. A Kr. u. 4-5. században gótok, szkíták szarmaták és hunok népesítették be a Dunától délre fekvő vidéket. Vajon melyik néphez tartozott ez az óriás? Erre talán csak később kapunk választ. A szkítákra utaló jel, hogy a Kaukázuson túli területen is éppen ilyen óriás csontvázak kerültek elő. Ne feledkezzünk meg a magyar krónikák azon megállapításáról, miszerint Nimród is óriás volt. A skandináv mitológiában az óriások hünék, akik nem mások, mint a hunok! 

Egy ősi ceremónia

Valerij Jotov, a csapat egyik tagja elmondta, hogy a csontok méretei alapján egy nagyon magas ember földi maradványait találták meg, de a vizsgálatról további részletet nem árult el. A csontvázra Odesszosz ősi város falainál bukkantak rá. Szerintük egy szertartás végzése közben halt meg. A ceremónia állítólag az ősi városfal közelében zajlott. A holttest fejét keletre, a lábát nyugatra tájolva fektették le. Ki tudja, lehet, hogy az ősi építőáldozatot gyakorolták a környéken?