A Vaskefe elbontásáért tüntettek az '56-osok terén

Elszámoltatás nem történt, de cserébe építettek egy igénytelen emlékművet az '56-os hősöknek. Sem Tarlós, sem Orbán nem akar lépni.

A rendezvényen Novák Előd Jobbik-alelnök mellett Tokody Marcell fővárosi képviselő és Murányi Levente '56-os forradalmár is felszólalt. Novák az egybegyűltek előtt arról beszélt, szerinte a kommunizmus áldozatai "foroghatnak a sírjukban" amiatt, hogy sem a forradalom utáni kivégzésekért felelős Biszku Béla belügyminisztert, sem az ügyészként ítéletet kérő Mátsik György ügyészt nem ítélték el. A két kommunista vezető a mai napig luxusnyugdíjat kap az államtól.

Novák Előd méltatta Horváth Béla egykori kisgazda képviselőt, aki kiharcolta a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját, majd arról beszélt, az elszámoltatás hiánya az Fidesz és az MSZP közös bűne, jelenleg pedig az Orbán-kormány a Nemzeti Emlékezet Bizottságára hárítja politikai felelősségét. A Jobbik azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat, tiltsák ki a közéletből az egykori állampárti vezetőket, sok százezres nyugdíjaikat pedig vágják meg.

Elszámoltatás helyett időhúzás

Az alelnök úgy vélte, a kormányzat időhúzásra játszik, amiben a bíróság is közrejátszik azzal, hogy Biszku ügyét elsőfokú eljárásra utalták vissza, ahol meg aztán csak felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rá. Bírálta, hogy a Jobbik javaslatait az elmúlt öt évben folyamatosan lesöpörte a kormány az asztalról, holott azok a felelősségre vonást, a történelmi igazságtételt szolgálták volna.

A képviselő azt mondta, a Vaskefét el kell bontani, mert méltatlan szerepére. Emlékeztetett, hogy Tarlós István főpolgármester 2010-es megválasztása előtt ugyan ezen az állásponton volt, ugyanakkor azóta sem lépett az ügyben, sőt, a Városliget átalakítási tervei szerint is meghagynák az oszlopegyüttest. Közölte: csütörtökön írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz arra vonatkozóan, hogy mi az álláspontja az emlékműről, továbbá kérte, hogy a 2005-ös pályázat további mintegy 80 pályaművét is hozzák nyilvánosságra.

"Tőlünk függ minden, csak akarjunk"

Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi önkormányzati képviselője szintén bírálta Tarlós István tétlenségét, amiből arra következtet, hogy "a Fidesz jobbikosként beszél, de MSZP-s ként cselekszik". A képviselő azt üzente Tarlós Istvánnak, hogy "legyen bátor és cselekedjen", hogy méltó emlékművet kaphassanak a forradalmárok.

A jobbikos politikus bírálta azt is, hogy tíz évvel ezelőtt nem kérdezték meg az embereket arról, milyen emlékművet tartanak méltónak, hanem a fejük felett döntöttek.

Murányi: Biszku három társam végeztette ki

Murányi Levente, az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevője, volt jobbikos parlamenti képviselő szerint a társadalmak a kommunizmus megszületése óta egy "lejtőn haladnak lefelé".

A kommunizmus Magyarországon véres, aljas alapokra épül, de nekünk még kommunistákból is a legpocsékabbak jutottak - jelentette ki Murányi Levente.

A jelenleg az '56-os Pesti Srácok Intézet igazgatójaként tevékenykedő Murányi párhuzamot vont a 2006-os eseményekkel, emlékeztetve, hogy 14 embernek lőtték ki a szemét az utcán, majd ezután kitüntetések sorát zsebelték be a hatósági vezetők. Felszólalásában azt mondta, Antall József egykori miniszterelnök bűnének tartja, hogy hagyta a vezető kommunistákat "liberálissá transzformálódni", ezzel a hatalom közelében maradni.

Az elszámoltatás hiányáról szólva közölte: A tavaly decemberben első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Biszku Béla belügyminiszterként három bajtársát végeztette ki a forradalom után.

A rendezvény végén az összegyűltek mécseseket helyzetek el a "stilizált akasztófák" alatt, emlékezve a kommunizmus által hazai és nemzetközi szinten elvett több mint 100 millió életre.