A Zöldek előzik Merkeléket Baden-Württembergben

Az 1980 óta működő ökopárt most először a legnépszerűbb politikai erő a tartományban.

Az Insa intézet adatai szerint a Zöldek támogatottsága két hét alatt 2 százalékponttal 30,5 százalékra nőtt, a CDU-é 3,5 százalékponttal 30 százalékra csökkent. Az 1980 óta működő ökopárt most először a legnépszerűbb politikai erő a tartományban.

Elemzők Winfried Kretschmann miniszterelnöknek tulajdonítják a fejleményt. A szociáldemokratákkal 2011 óta kormányzó 67 éves, katolikus vallású gimnáziumi tanár "elnöki stílusban" politizál, és pártjával nem ritkán szembeszállva pragmatikus és a társadalmi béke megőrzésére törekvő irányt követ.  Kretschmann az első "zöldpárti"  tartományi  kormányfő a háború utáni Németországban.

"Leszállítjuk, amit megrendel a választó" - foglalta össze nemrég Kretschmann politikai filozófiáját a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Az egyensúlyra törekvés a menekültválságban még inkább kiemelte vetélytársai közül. Míg a CDU listavezetője, Guido Wolf ingadozik a Merkel-féle menekültpolitika követése és elvetése között, Kretschmann kezdettől fogva kiáll a kancellár mellett, vállalva pártja balszárnyának rosszallását.

"A konfliktus a demokrácia mindennapi velejárója, de válság idején konszenzusra van szükség" - hirdeti Winfried Kretschmann, aki bevallása szerint minden nap imádkozik, hogy Angela Merkelnek legyen ereje kitartani menekültpolitikája mellett.

Egy másik intézet, az Infratest Dimap adatai szerint személyes támogatottsága példátlanul magas, 71 százalékos, és a CDU támogatóinak többsége is rá szavazna, ha közvetlenül választanák a miniszterelnököt.