Ablakcsere házilag – Milyen kiegészítőkre lesz szüksége? (x)

Ablakcsere házilag – Milyen kiegészítőkre lesz szüksége? (x)

A műanyag nyílászárók méltán népszerűek manapság, hiszen a megfizethető kategóriába tartoznak, emellett tartósak, biztonságosak és nem igényelnek különösebb karbantartást. Az ügyes kezű, vállalkozó kedvű egyének kellő szerszámkészlettel és felkészüléssel maguk is belevághatnak az ablakcserébe.

Azonban a feladat nemcsak az új ablakok beszereléséből áll, hanem számos kiegészítő eszköz és anyag is szükséges a megfelelő beépítéshez. A Galaxy Nyílászárócentrum kiegészítői és segédanyagai megoldást nyújtanak azoknak, akik saját kezűleg végeznék el az ablakcsereprojektet.

Nézzük, milyen kiegészítő termékekre lesz szükség!

1. Párkány

Az ablakunkhoz mindenképp szükség lesz párkányra. A legtöbb műanyag párkány alkalmas belső és kültéri felhasználásra is, mert UV-stabil, strapabíró kivitelben készülnek. Ajánlott hozzá végzáró pánt beszerzése.

2. Tokrögzítő csavar

A nyílászáró keretének a falba rögzítésére szolgálnak. Ezek a csavarok erősek és hosszúak, hogy biztosítsák a stabil rögzítést.

3. Toktoldó

A toktoldó egy speciális kiegészítő, amely a nyílászáró keretéhez ad hozzá plusz mélységet. Ezt akkor használják, ha a fal vastagsága vagy a szigetelés vastagsága miatt szükséges az ablakkeret méretének növelése.

4. Univerzális soroló

Az univerzális soroló egy olyan kiegészítő, amely több ablak vagy ajtó egymás melletti rögzítésére szolgál. A soroló különösen hasznos nagyobb nyílászáró egységek esetében, ahol több elem együttes beépítése szükséges.

5. Purhabkinyomó pisztoly

A purhab használatához szükséges egy kinyomópisztoly. Bár a legtöbb terméket gyárilag ellátták ilyen eszközzel, érdemes beszerezni egyet. Anyagát tekintve teflonbevonatú, így a műanyaggal ellentétben könnyen tisztítható. Ezenfelül lehetővé teszi a purhab egyenletes és pontos kifújását.

A segédanyag-szükségletről se feledkezzünk meg

1. Purhab

A purhab (poliuretán hab) a nyílászárók beépítésénél használt egyik legfontosabb anyag. Fő feladata a rések és hézagok kitöltése, ezáltal biztosítva a megfelelő szigetelést. A purhab hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A kiválasztáskor figyeljünk arra, hogy milyen időjárási viszonyok állnak fenn, van ugyanis téli kivitel is, mely lehetővé teszi az alacsony hőmérsékleten való alkalmazást.

2. Szilikon

A szilikon tömítőanyagként szolgál a nyílászárók beépítésekor. Főként az ablakok és ajtók körüli hézagok tömítésére használják, hogy megakadályozza a víz és a levegő bejutását. A szilikon rugalmas marad a megkötés után is, így követi az épület mozgását, és hosszú távon is biztosítja a tömítést.

Az ablakcsere házilag is megoldható

A házilag kivitelezett ablakcsere a családi kasszára nézve jelent némi spórolást. Ügyeljen azonban arra, hogy minden anyagot és eszközt a rendeltetésének megfelelően használjon. Ha menet közben nehézségei adódnának, akkor forduljon szakemberhez, hiszen az utólagos javítás költségesebb lesz.