Abortuszharc: újabb tüntetés a lengyel követségnél

A terhesség-megszakítás körüli hevesebb viták annak köszönhetőek, hogy a lengyel törvényhozás elvi szinten támogatja azokat a külsős kezdeményezéseket, miszerint az abortuszt szinte minden formában be kellene tiltani, még nemi erőszak, vagy életveszély esetén is.

A mostani szabályozás egyébként önmagában is szigorúbb az átlagnál, jelenleg Lengyelországban ilyen beavatkozást csak akkor lehet legálisan végrehajtani, ha erőszak történt, az anya élete veszélyben forog, vagy komoly károsodást szenvedett a magzat. A lengyel nők egy része ezért vagy illegális, vagy külföldi segítséget vesz igénybe, amennyiben ilyen igénye van.

Múlthét vasárnap a lengyel szigorítási törekvések ellen - ottani példát követve - Magyarországon is tüntettek az abortuszpártiak, viszont ez az ellenzők kritikái szerint átment vallásgyalázásba.

Ezért erre válaszul holnap ellentüntetés lesz "Magzatvédő demonstráció" néven a követségnél, a szervezők pedig azt írták, a megmozdulás "a múlthéten történt vallásgyalázásra" kíván reagálni, megmutatva ezzel, hogy

"mi az életet, s nem a halál kultúráját képviseljük."

A demonstráción résztvevőket arra kérik, vigyenek gyertyákat magukkal, amiket "az ártatlanul meggyilkolt magzatokért a rendezvény végén együtt fognak meggyújtani."