Most a bolygó vízkészlete kapcsán játssza a zöldpolitikust Áder János

Most a bolygó vízkészlete kapcsán játssza a zöldpolitikust Áder János

A hazai problémák már nem érdeklik annyira.

A szemünk láttára bontakozik ki a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámája, ez valójában "az emberiség drámája, a mi felelőtlenségünk logikus következménye" – mondta az MTI beszámolója szerint Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 megnyitóján, kedden Budapesten.

Az államfő kiemelte: a mostani budapesti találkozón azért gyűltek össze, mert szeretnék megelőzni az élelmiszer-ellátás biztonságát veszélyeztető, az energiatermelést ellehetetlenítő, a városok fejlődését akadályozó, a gazdaság kiszámítható működését lehetetlenné tévő, az embereknek súlyos egészségügyi gondokat okozó vízválságot. Hangsúlyozta:

a kérdés az, miként lehet megelőzni a válságot ott, ahol erre még van lehetőség, és hogyan lehet alkalmazkodni ott, ahol a vízválság már beköszöntött.

Az államfő a Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából tartott közös sajtótájékoztatót Gadzsendra Szingh Sekavat indiai vízgazdálkodási miniszterrel.

"Mindaz, amiről hat éve, az első Budapesti Víz Világtalálkozón fenyegető jövőképként beszéltek, mára valósággá vált, a világ sok régiójában vízválsággal kell szembesülni"

– mondta Áder, aki arra is kitért, hogy India megjeleníti a víz mindhárom drámáját, vagyis a kevés, a sok és a szennyezett víz problémáját. "Egyszerre lehet beszélni aszályos és árvíz által gyakran sújtott területekről, és ez jó néhány országra igaz. Viszont, ha India sikeres lesz a helyzet kezelésében, az nemcsak példát, reményt ad más országoknak, hanem olyan modellt is nyújt, amelyet alkalmazni lehet hasonló helyzetű országokban" - vélekedett.

A köztársasági elnök szépen hangzó gondolatainak azonban keserű mellékízt ad, hogy a magyarországi vízhelyzet legalább annyira sürgős beavatkozást igényelne, mint annak indiai vagy a globális megfelelője. Portálunk csak az elmúlt pár hónapban számos környezetvédelmi hiányosságról és katasztrófa közeli helyzetről számolt be, melyek joggal tarthatnának számot a szavakban nagy zöldpolitikusnak számító Áder János, vagy az őt delegáló Fidesz figyelmére. Ám valószínűleg a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 után is fölösleges reménykedni abban, hogy hatékony és azonnali kormányzati megoldás születik például ezekre és a hasonló a helyzetekre:

2018-ban egész Szlovénia szennyvíziszapját Magyarországon dolgozták fel

2018-ban Szlovénia egy éves termelésének megfelelő mennyiségű szennyvíziszap érkezett két magyar feldolgozótelepre - értesült a 24.hu. Eddig annyit lehetett biztosan tudni, hogy fél Horvátország szennyvíziszapját dolgozzák fel hazánkban, de a telepek környékén szlovén és olasz rendszámú járművek is rendszeresen megfordultak.

Ömlött az ürülék a folyóba Dunaújvárosnál - Fideszes kiskirályok miatt fenyegeti ökológiai katasztrófa a települést

Gyomorforgató videó jelent meg szombaton a közösségi médiában, melyen az látható, hogy Dunaújvárosnál, a szennyvíztisztító közelében masszív, habzó-bűzlő szarszigetek úszkálnak a Dunán. A videó készítője közvetlenül a part mellett filmezte le a rendkívül súlyosnak látszó szennyeződést, amihez hasonlót állítólag ő még nem tapasztalt a folyón.

Ismét gusztustalan folyadék ömlött a folyóba Dunaújvárosnál, az ellenzék válaszokat vár, a fideszes vezetés fenyegetőzik

Ismét gyomorfogató felvétel készült Dunaújváros mellett a folyóba ömlő habzó, gusztustalan szennyvízről. A helyi szolgáltató szerint nincs itt semmi látnivaló, lehet tovább haladni - ám az ellenzék a magabiztos és fenyegetőző kinyilatkoztatások mögötti tényekre is kíváncsi. A helyi ellenzéki erőket tömörítő Rajta Újváros tegnap este osztotta meg a Facebookon ezt a videót.

70-nél is több helyen ömlik a tisztítatlan szennyvíz a Dunába Budapestnél

Emberi ürülékkel, pelenkákkal, betétekkel és műanyaghulladékkal van tele a Duna, ezt tapasztalták még nyáron hajótúrájukon a Maradjanak a Fák a Rómain elnevezésű Facebook-csoport tagjai, számolt be az Index. "Korábban hallottunk a szentendrei Postás strandon ömlő szennyvíz esetéről, ezért először azt gondoltuk, onnan jön a szennyezés.