Áder János podcastjából kivágták a mérgező akkugyárról beszélő vendég szavait

Áder János podcastjából kivágták a mérgező akkugyárról beszélő vendég szavait

Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetője volt a vendég Áder János "Kék bolygó" podcastjában. A szakember szerint a gödi Samsung-gyár környékén nemcsak lítiumot, hanem toxikus oldószert is találtak a talajvízben. A volt államfő ekkor szólt közbe amikor közölte, hogy szerinte „ legyen ez zárójel”- írja beszámolójában a hvg.hu.

A lap kitért arra a gyakran ismételt kormányzati panelre, hogy „a gödi Samsung-gyár környékén bőven határérték alatti a lítium előfordulása, más szennyező anyagot pedig nem találtak”, szemben a gödi civilek által kezdeményezett mérésekkel, amelyek a gyár környékén lévő öntözési célú kutakból vett mintákból kimutatták az n-metil-pirrolidon (NMP), egy súlyosan mérgező oldószer jelenlétét.

Ezt Áder János ezt is elismerte, majd a 38. perc környékén állításba burkolt kérdéssel elmondta, ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, ha semmiféle baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés nem nagyon következhet. Jogos a feltételezés?

Kaderják Péter úgy fogalmazott, hogy jogos, ha jól működtetik a gyárat, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a korszerű akkumulátorgyártás is komoly vegyipari tevékenység, a modern akkumulátorok 20-25 anyagot tartalmaznak és állandó fejlesztés alatt vannak. Jelezte, hogy a vegyszerek megfelelő szűrők nélkül kikerülhetnek a levegőbe, az esővel pedig bemosódhatnak a talajvízbe.

Egyébként Gödön nemcsak lítiumot találtak a vízben, hanem NMP-t is - tette hozzá Kaderják Péter, de többet erről már nem mondhatott, mert Áder János közbevágott és közölte, "szerintem ez zárójel", térjünk vissza…

Így aztán visszatértek oda, hogy a zárt technológia biztonságos, ezért a debrecenieknek sem kell félniük a CATL-üzemtől.

A Spotify-on még a teljes felvétel hallgatható meg és a 38. percnél kezdődik a kivágott rész ami YouTube-ra kihelyezett videóból már hiányzik.

A YouTube-ra felkerült videóból kivágták Kaderják mondatát, 44 perctől hallható a hiánya.