Havi 873 ezer forintért adott tanácsokat Áder Jánosnak a CÖF szóvivő-alapítója

Havi 873 ezer forintért adott tanácsokat Áder Jánosnak a CÖF szóvivő-alapítója

A Köztársasági Elnöki Hivatal plusz egymilliárd forintot kapott erre az évre, de azt nem tudni, pontosan mire.

Havi 873 125 forintért adott társadalompolitikai tanácsokat a Köztársasági Elnöki Hivatalnak Fricz Tamás politológus, a kormányközeli, a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, alapítója – írja az rtl.hu.

Felidézik, hogy a politológust 2013-ban Áder János akkori köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki.

A megbízási szerződést nyolc hónapra, még Áder János hivatali ideje alatt kötötték meg a fideszes szakemberrel a 2021.10.01-2022.05.31. időszakra.

A teljes megbízási összeg majdnem hétmillió forint, havi húsz munkanappal számolva egynapi tanácsadás több mint 43 ezer forintba került.

Az RTL szerette volna megtudni az elnöki Hivataltól, hogy milyen kiválasztási folyamat végén jutottak el Fricz Tamáshoz, illetve hogy a politológus szóban vagy írásban adott-e tanácsokat, választ azonban nem kaptak, Fricz pedig nem kommentálta a megbízást.

Az idei első féléves szerződéslistából az RTL más érdekes tételeket is talált, így például azt, hogy havonta 650 ezer forintért végez „az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó tevékenységet” az elnöki hivatalnak az a Balsai Ügyvédi Iroda, amiről korábban az Átlátszó írta meg, hogy az egykori MDF-es miniszterből lett fideszes országgyűlési képviselő, majd alkotmánybíróvá választott Balsai István fia érdekeltsége.

A listából az is kiderült, hogy

az immáron Novák Katalin vezette Köztársasági Elnöki Hivatal plusz egymilliárd forintot kapott erre az évre, de azt már megint nem árulták el, hogy milyen célokra kapták a plusz keretet.