Úgy néz ki, megéri Áder Jánossal koccintani Újévkor – szerencsénkre, a kéményseprőknek bejött

De egyébként besegítenek a lengyelek is.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szövetségének (KOSZ) elnöke lapunknak nyilatkozva kijelentette, üdvözöli Áder János pénteki döntését, és megismételte korábbi álláspontját, amivel egyébként megegyezik az államfő mai indoklása is:

a Fidesz által a parlamenten keresztülvert törvény mind jogtechnikailag, mind pedig tartalmilag hibás.

Az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási, jogszabály-szerkesztési kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott.

Áder János újratárgyalásra visszaküldte a parlament elé a törvényt - na, de hogy lehet, hogy ő ennyivel jobban otthon van a kémények világában, mint az átlag fideszes parlamenti képviselő.

Egyszerű a válasz, az államfő kifejezetten jó viszonyt ápol a kéményseprőkkel, akik hagyományosan Újév alkalmával jó szerencsét is szoktak kívánni a közjogi méltóságnak - kevésbé plasztikusan:

Áder meghallgatta azokat az embereket, akik értenek ehhez a területhez.

Ellentétben mondjuk Lázár Jánossal, aki a csütörtöki kormányinfón még arról beszélt, hogy a kötelező vizsgálat eltörlése egy "felelősségerősítő lépés", és amúgy sem tudnak mindenkit megmenteni.

Vámos Csaba szerint kifejezetten kontraproduktív, hogy miközben az Orbán-kormány arról konzultál, hogy megvédi az országot, a miniszter "ilyen lekezelő módon beszél a magyar emberekről".

A KOSZ vezetője közölte, számolnak azzal - a korábbi fideszes gyakorlatnak megfelelően -, hogy a parlament kormánypárti többsége nem változtat majd az államfő által kifogásolt szövegen, "mégis bízunk egy felelősségteljesebb döntésben" - tette hozzá.

Áder János: az életveszélyes helyzetek száma növekedhet csak a fideszes törvénnyel

A parlament honlapján elérhető levelében az államfő azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik - hívta fel a figyelmet Áder János, aki ezért nem ért egyet a kéményseprőipari törvény módosításával.

"Polak, Węgier, dwa bratanki, I do szabli, i do szklanki"

Az október végére meghirdetett demonstrációt a kéményseprők megtartják - sőt, még Lengyelországból is kapnak segítséget. Az ottani szövetség ugyanis hivatalos formában keresi meg Beata Szydlo lengyel kormányfőt, hogy járjon közben Orbán Viktornál -

vonja vissza végleg a Fidesz ezt az emberi életre és a magántulajdonra veszélyes "kéményseprő-törvényt".